Turizmde sürdürülebilirlik için elzem olan farklılık yaratma ve iş birliği ruhu, Sapanca’nın turizm potansiyelini artırır, gelecek kuşaklara da kalıcı bir miras bırakır. Bu vizyoner yaklaşım, SETOB Başkanı Alpaslan KILIÇ tarafından Sapanca INFO okurlarıyla paylaşıldı.
Her alanda yaratıcı ve özgün olmak, rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlar ve başarınız için güçlü bir itici güç oluşturur. Trendleri belirleyen yenilikler ve henüz denenmemiş projeleri ilk kez hayata geçirmek, turizm sektöründe işletmeleri rakiplerinden daha ileriye taşıyarak başarıyla pazarlamanın anahtarıdır.
Sapanca, eşsiz doğal güzellikleri ve stratejik konumuyla özel teşebbüsler ve yerli girişimciler için adeta bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bölgemizin potansiyelini tam anlamıyla kullanabilmek ve sürdürülebilir başarıya ulaşmak için, doğru yönetilen yatırımlar hayati önem taşır.
Yeni konseptler geliştirmek ve buna bağlı olarak yeni pazarlar oluşturmak vizyon ve yaratıcılık gerektirir. Fark yaratmanızı ve benzersiz olmanızı sağlar. Aksi takdirde, turist sayısını hep birlikte paylaşmak zorunda kalırız. Yeni işletmeler açıldığında, aynı kazanç havuzundan pay alır ve bu durum işletmelerin güçlenmesi yerine hep birlikte zayıflamalarına yol açar. Sonuç olarak, düşük kazançlarla yetinmek zorunda kalır ve umutsuzluğa kapılırız.
Sektörümüzde ilerleme kaydetmek için, destinasyonlarda ve tesislerde tüketicilere hizmet sunarken yenilikçi ve farklı yaklaşımlar benimsemeliyiz. Aynı zamanda, acenteler ve operatörler açısından da hizmet ve teknoloji alanlarında aynı özeni göstererek ilerlememiz mümkündür.
“Herkes gibi olan herkes gibi olur”
Fark yaratmayı başardığımız takdirde, rekabetin önüne geçer ve tüketicilerin sadakatle tercih edeceği bölgeler ve işletmeler haline geliriz.
Peki farklılığı nasıl yaratacağız ?
Merkezi ve yerel idareler, yöreye özgü planlarla ilerleme kaydetmelidir. Herkesi memnun etme amacı güden popülist yaklaşımlar, genellikle hüsranla sonuçlanan bir maceraya dönüşebilir. Bölgelerin gelişimi ve geleceği için, bilimsel yöntemler ve uzman görüşleri doğrultusunda, öngörülü bir şekilde master planları hazırlanmalıdır.
Yol, su, elektrik, doğalgaz, kanalizasyon gibi altyapı unsurlarının yanı sıra nüfus artış hızı, konaklama imkanları, estetik ve mimari yapılanma, yağmur suyu yönetimi, çevre temizliği, temiz hava, karbon salınımı, sosyal ve kültürel dokunun yanı sıra fuarlar ve etkinlikler gibi önemli kriterler göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Ayrıca, sokak hayvanlarıyla mücadele gibi konular da planlama sürecinde öncelikle ele alınmalıdır.
Özellikle ilçemiz ve turizmin geliştiği diğer bölgelerde, altyapıya yönelik köklü yatırımlar yapılmalıdır. Bu yatırımlar, turizmin verimli ve etkili bir şekilde işlemesi açısından büyük önem taşır.
Turizmi planlayıp yönetirken iki konuda kesinlikle tolerans gösterilmemelidir.
Birincisi, bölge sakinlerini dışlayan ve yaşamlarını zorlaştıran kontrolsüz ve aşırı turizme. İkincisi ise, ziyaret ettikleri ülkenin şehirlerine, kültürüne, tarihine ve insanına saygı göstermeyen hedonist turistlere.
Gerekli özen gösterilmezse, Sapanca ve Bodrum gibi hatta diğer turizm bölgelerinde de yaşanan huzursuzlukların artması kaçınılmazdır. Bu nedenle, dikkatli ve duyarlı davranmak büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizin ve ilçemizin turizm başarısı için hepimizin farklı renkler, sesler ve çiçeklerle dolu bir mozaik oluşturması gerekir. Kimseyi mağdur etmeden ve ayrıcalıklı hissettirmeden, ortak bir anlayışla bir araya gelmeliyiz. Rövanşist yaklaşımları bir kenara bırakarak, çözüm odaklı fikirlere saygı göstermeli ve birlikte hareket etmeliyiz.
Turizmde çevreyi, doğayı, yöre halkını, yatırımcıları, çalışanları ve geleceğimizi en ince ayrıntısına kadar düşünerek ilerleme sağlanmalıdır.
Herkese huzurlu, mutlu, bol kazançlar ve başarılı bir yaz sezonu dilerim.
Alpaslan KILIÇ Kimdir?
Alpaslan KILIÇ, 1964 yılında Adapazarı’nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sapanca’da, lise eğitimini ise Adapazarı Endüstri Meslek Lisesinde tamamladı. Küçük yaşlardan itibaren Sapanca’da iş hayatına atılan KILIÇ, yirmili yaşlarında Sapanca Noterliğinde, ardından Sakarya 3. Noterliğinde görev yaptı.
Genç yaşlardan itibaren sporla da iç içe olan KILIÇ, 18 yaşından itibaren Sapancaspor, Donatımspor ve Seka Kağıt Sporda futbol oynadı. Yüzme ve güreş sporlarıyla da ilgilendi ve Sapanca Gölü’nde yapılan yüzme yarışlarında dereceler kazandı. Toplumsal sorunlarda aktif olarak yer aldı, siyasi, kültürel ve sosyal faaliyetlerde öncü rol oynadı.
1989 larda Abant Palace İşletmesinde otelcilik kariyerine adım atan KILIÇ, Taksim Otelcilik, Sapanca Vakıf Otel, Alanya Obaköy, Abant Palace Köşk Otellerinde personel memuru, personel şefi, yiyecek içecek müdürü, otel müdürü ve iş geliştirme koordinatörü olarak görev yaptı. Bu süreçte çalıştığı işletmelerin büyümesi ve verimli işletilmesi için önemli katkılarda bulundu, bölgenin turizm sorunlarına çözüm arayarak sürdürülebilir politikalar geliştirdi.
2012 yılında Sapanca’da 13 otelin kuruluş aşamasında danışman olarak görev alan KILIÇ, MEGA Tesislerinde genel müdür olarak çalıştı. Halen Sapanca Turizm Otelciler ve İşletmeciler Derneği (SETOB) Başkanlığı görevini yürütmekte olan KILIÇ, turizm sektöründeki deneyimi ve liderlik vasıflarıyla bölgenin turizm potansiyelini artırmaya devam etmektedir.
1 Yorum
Sapanca da turizmi bu denli ayrıntılı bir şekilde yazı dizisi halinde bizlere sunan ve bu anlamda faydasını da gördüğümüz, fikri hür gönlü geniş arkadaşımın kalemine sağlık olsun.