Sapanca INFO

Trafik Cezasına İtiraz ve İptal Rehberi

Trafik cezasına itiraz ve iptal konusu, itirazın nasıl yapılması gerektiği ve sürecin nasıl ilerlediği, trafik cezası itiraz etmenin masrafı gibi konular özellikle cezaya muhatap olanların internette en çok aradığı kelimeler arasında. Avukat Yunus Emre ÖĞÜT, “Trafik Cezasına İtiraz ve İptal Rehberi (Güncel 2022)” konusunda hukuksal görüşlerini Sapanca INFO okurları için paylaştı.



  1. Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye yazılır?
  2. İtiraz için gerekli evraklar nelerdir?
  3. Trafik cezasına itiraz ücretli midir?
  4. Trafik cezasına itiraz süresi nedir?
  5. Trafik cezasına itiraz süresi ne zaman başlar?
  6. Trafik cezasını hem ödeyip hem de itiraz edebilir miyim?
  7. Trafik cezasına itiraz ödemeyi durdurur mu?
  8. Trafik cezası nereye ödenir?
  9. Trafik cezası indirimli ödeme nasıl yapılır?
  10. Trafik cezasında Sulh Ceza hakimliğinin kararına itiraz edebilir miyim?
  11. Trafik cezasına itirazın sonucu nasıl öğrenilir?
  12. Trafik cezasına itiraz etmenin masrafı nedir?
  13. Trafik cezasına itiraz kabul edilmezse ne olur?
  14. Trafik cezasına itirazım ret edilirse ne kadar öderim?
  15. Trafik cezasına itiraz ettim ve kaybettim
  16. Trafik cezası iptal edildi şimdi ne yapmalıyım?
  17. Trafik cezası para iadesini nasıl alabilirim?
  18. Trafik cezası para iade dilekçe örneği

Trafik cezasına itiraz ve iptal konusu, itirazın nasıl yapılması gerektiği ve sürecin nasıl ilerlediği, trafik cezası itiraz etmenin masrafı gibi konular özellikle cezaya muhatap olanların internette en çok aradığı kelimeler arasında. İnternet sitelerinin çoğunda  sağlıklı bir değerlendirme yapılmamasının ve hatta kimi zaman yanlış bilgiler verilmesinin cezaya muhatap olanları hak kaybına uğrattığı hususunda ise maalesef bir tereddüt bulunmuyor. Bu yazımız ,trafik cezası ile karşılaşanların internetteki bilgi kirliliğinden korunması amacını gütmekte ve kararlara karşı etkili bir itirazın nasıl olması gerektiğini okuyucularının istifadesine sunmaktadır. Yazımız daha çok uygulamayı esas almakta ve özellikle olayın hukuki boyutları da titizlikle incelenmektedir. Okuyucularımıza şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Trafik cezası itiraz dilekçesi nereye yazılır?

Trafik cezasına itiraz bir dilekçe vasıtası ile Trafik mahkemelerine; Trafik mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise yetkili Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. Vatandaş UYAP üzerinden trafik cezasına itiraz etmeniz de mümkündür. Ancak bunun için dilekçenizi UYAP editör kullanarak .udf uzantılı olarak yazmanız ve e-imza ile imzalamanız gerekmektedir. Sonrasında ise hazırladığınız imzalı dökümanı sistem üzerinden göndermeniz gerekmektedir. UYAP editörü indirmek için tıklayın.

İtiraz için gerekli evraklar nelerdir?

  • Dava dilekçesi
  • Trafik Cezası Karar Tutanağı Fotokopisi
  • Trafik Cezası Karar Tutanağı Tebligatı Fotokopisi
  • Ehliyet veya Kimlik Fotokopisi
  • Ruhsat Fotokopisi

Trafik cezasına itiraz ücretli midir?

Trafik cezasına itiraz bir dilekçe vasıtası ile Trafik mahkemelerine yapılır. Trafik mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise yetkili Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. İtiraz için yukarıda sayılan belgeler ile başvurmanız yeterli olacaktır. İtiraz ücretsiz olarak yapılır. Başvurandan herhangi bir ücret talep edilemez.

Trafik cezasına itiraz süresi nedir?

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 27.maddesi  “ İdarî para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî yaptırım kararı kesinleşir.”

Kanun maddesinden de görüleceği üzere trafik cezasına ilişkin itirazlar 15 günlük süre içerisinde yapılmalıdır aksi halde trafik cezası kesinleşecektir. Cezanın kesinleşmesi kavramı cezaya karşı itiraz hakkınızı kaybedeceğiniz anlamına gelir. Bir hak kaybına uğramamanız adına itiraz hakkınızın süresine mutlaka dikkat etmelisiniz.

Trafik cezasına itiraz süresi ne zaman başlar?

Trafik cezalarına itiraz süresi 15 gündür. Bu süre trafik cezası kararı eğer gıyabınızda (plakanıza) yazıldıysa cezanın adresinize tebliğ edilmesi ile başlar. Eğer ceza polis memuru tarafından bizzat aracınız durdurularak yazıldıysa süre aynı gün başlayacaktır.

Sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de gıyapta yazılan trafik cezalarının e-devlet veya başka bir vasıta ile öğrenilmesi durumunda belirtilen 15 günlük sürenin ne zaman başlayacağı konusudur. Yukarıda bahsedilen hususlar burada da aynen geçerlidir. Trafik cezası ister E-devlet üzerinden isterse başka vasıtalar ile öğrenilmiş olsun 15 günlük süre trafik cezasının tarafınıza tebliğinden itibaren başlayacaktır.

Trafik cezasını hem ödeyip hem de itiraz edebilir miyim?

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17.maddesi’ne göre: “İdarî para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.

Kanunun açık hükmü gereği trafik cezası tebliğ edildiğinde itiraz için 15 günlük süreniz bulunmaktadır. Bu süre tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar. Bu 15 günlük süre içerisinde cezayı öderseniz cezayı indirimli şekilde ödersiniz. İndirim miktarı ise cezanın 1/4 ‘ü tutarındadır. Kanunun lafzından da açıkça görüleceği üzere cezayı indirimli şekilde ödemiş olmanız itiraz hakkınızı ortadan kaldırmayacaktır. Bir başka deyişle hem trafik ceza tutarını ödeyebilir hem de itiraz edebilirsiniz. Ancak buradaki kritik nokta itiraz için öngörülen süreyi kaçırmamanızdır.

Trafik cezasına itiraz ödemeyi durdurur mu?

Mahkemeye başvurulması idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmaz. Tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde ödenmeyen idari para cezaları, 89’uncu madde hükmü gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

Trafik cezası nereye ödenir?

Banka şubelerinin veznelerinden, mobil bankacılık uygulamalarından, internet bankacılığından yararlanarak ya da  e-Devlet veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezası ödeme işlemini yapabilirsiniz.

Trafik cezası indirimli ödeme nasıl yapılır?

Trafik cezasının tebliği tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yapacağınız ödemelerde indirimli ödeme imkanından faydalanabilirsiniz. Bu ödemeyi vergi dairelerine bizzat giderek yapabileceğiniz gibi interaktif vergi dairesinden online olarak da yapabilirsiniz. Trafik cezanız size tebliğ edilmemiş olsa bile beyan ile ödeme yaparak indirimli şekilde cezayı ödeyebilirsiniz.

İndirimli şekilde trafik cezasının nasıl ödeneceği okuyucular tarafından tarafımıza sıklıkla sorulan sorular arasında. Bu işlemleri aşağıda aşama aşama anlatmaya çalışacağız.

Beyanla ödeme yapmak için öncelikle buraya tıklayın.

İnteraktif vergi dairesi sitesinde açılan sayfada gerekli bilgileri doldurun. Bu şekilde ödeme yapabilmeniz için araç plakası, Ceza Tutanağı Seri/Sıra No bilgilerine ihtiyacınız bulunmaktadır. Ayrıca trafik cezası tutanağına ilişkin bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sisteme henüz girilmediyse bu durumda haricen düzenleme tarihini, ceza tutarını ve tebliğ tarihini de girmeniz gerekmektedir.

Bu işlemler sonrasında “SORGULA” butonuna bastığınızda sistem otomatik olarak hesaplama yapacak ve eğer şartları sağlıyorsanız (15 günlük sürede ödeme şartı) cezanız 1/4 oranında indirim alarak görünecektir. Sonrasında “ÖDE” butonuna basarak ödemenizi tamamlayabilirsiniz.

Trafik cezasında Sulh Ceza hakimliğinin kararına itiraz edebilir miyim?

Trafik cezasına karşı yetkili Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesi vermeniz durumunda hakim itirazlarınız ile ilgili olarak dosyayı inceleyecektir. Eğer mahkeme sizi haklı bulursa trafik cezasının iptaline karar verecektir. Ancak itirazlarınız yerinde görülmezse itirazınız ret edilecektir. Uygulamada bu noktada vatandaşlar Sulh ceza hakiminin bu kararına karşı herhangi bir itiraz mekanizması olup olmadığını merak etmektedir.5326 sayılı kabahatler kanunun 28.maddesi gereği Üç bin Türk Lirası dahil idarî para cezalarına karşı başvuru üzerine verilen kararlar kesindir. Bir başka deyişle trafik cezası miktarı 3000 TL’nin altında ise Sulh ceza hakiminin verdiği karar kesin olup karara karşı itiraz veya başka bir yargı yolu bulunmamaktadır.

Trafik cezasına itirazın sonucu nasıl öğrenilir?

Trafik cezasına karşı itiraz kanun yoluna başvurduğunuzda Sulh Ceza Hakimliği tarafından itirazlarınız değerlendirilir. Kabahatler kanunu itiraz incelemesinin duruşmalı da yapılmasına olanak sağlamasına rağmen günümüzde hakimler duruşma açmaksızın dosya üzerinden itirazları incelemektedir. Bu sebeple bu süreçte Karayolları Trafik Kanuna hakim bir avukatın yardımını almanız kararın iptalini sağlamanızda size yardımcı olacaktır.

Mahkemeler uygulamada bazen kararları tebliğe çıkarmazlar. Bazen de bu kararlar oldukça gecikmeli olarak tebliğe çıkar. Bu durum karara itiraz edenlerin mağdur olmasına yol açmaktadır. Hatta öyle ki vatandaşlar bazen itiraz hakkında çok önceden karar verilmiş olmasına rağmen hala kararın çıkmasını beklerler. Yapmış olduğu itiraz hakkında henüz kararı tebliğ almamış vatandaşların dosyaları hakkında bilgi alabilmesi için Vatandaş UYAP adresine girmeleri gerekmektedir-devlet bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra soldaki menüden “Dosya işlemleri” sonra açılır menüde gelen “Dosya Sorgulama” seçeneğine tıklayın. Yargı Türü olarak “ Ceza” seçip “Dosya Sorgula” butonuna basın.

Eğer itirazda bulunmuşsanız aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Dosya durumu kapalı veya karara çıkmış olarak görünüyorsa mahkeme itirazınız hakkında bir karar vermiş demektir. Kararın detayları için “Dosya Görüntüle seçeneğine tıklayarak karara ulaşabilir ve sonucu öğrenebilirsiniz. İtiraza ilişkin karar size tebliğ edilmemiş olsa bile UYAP’tan kararın örneğini indirebilir. Size bir tebliğ yapılmasını beklemeden UYAP’tan aldığınız örnek ile vergi dairesine başvuru yapabilirsiniz.

Trafik cezasına itiraz etmenin masrafı nedir?

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 31.maddesi’ne göre: ”İdarî yaptırım kararına karşı başvuru yolu harca tâbi değildir.” Bir başka deyişle trafik cezasına itiraz etmek istediğinizde itiraz sonuçlanıncaya kadar mahkemeye masraf ödemezsiniz. Ancak itirazınız mahkeme tarafından ret edilirse yani mahkeme itirazınızda haksız olduğunuz kanısına varırsa itiraza ilişkin bütün masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu sebeple itirazınız ile ilgili hukuki zemini iyi oturtmalı mümkünse bu süreci trafik cezası avukatı ile yürütmelisiniz.

Trafik cezasına itiraz kabul edilmezse ne olur?

Trafik cezasına yaptığınız itiraz kabul edilmezse trafik cezasını ödemeniz gerekecektir. Eğer itiraz öncesinde indirimli şekilde cezayı ödemiş iseniz sadece sulh ceza hakimliğinin kararında belirtilen yargılama giderini ödemek zorunda kalırsınız ancak trafik cezasını ödemeden itiraz etmiş iseniz bu durumda cezayı işlemiş faizi ile birlikte ödersiniz ve ayrıca sulh ceza hakimliğinin kararında belirtilen yargılama giderini mahkeme veznesine yatırmak zorunda kalırsınız.

Trafik cezasına itirazım ret edilirse ne kadar öderim?

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 31.maddesi’ne göre “Kanun yoluna başvuru dolayısıyla oluşan bütün masraflar ve vekalet ücreti, başvurusu veya savunması reddedilen tarafça ödenir.” Trafik cezasına itirazınız ret edilirse itiraz süresince mahkeme tarafından yapılan masrafları (tebligat masrafları vs ) ödemek zorunda kalırsınız. Bu noktada sıklıkla karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de itiraz eden tarafın itirazının ret edilmesi durumunda karşı tarafın avukatının vekalet ücretini ödeyip ödemeyeceğimiz sorusudur. Bu konu uzun yıllardır tartışılmış ve uygulamada ciddi bir karmaşaya sebep olmuştur. En nihayetinde günümüzde artık sulh ceza hakimlikleri istikrarlı bir yaklaşım benimsemeye başlamışlardır.

Son yıllarda mahkemeler artık trafik cezasına yapılan itiraz ret edilse bile kurum lehine bir vekalet ücretine hükmetmemektedir. Bir başka deyişle Sulh ceza hakimliği itirazınızı ret etmiş olsa bile vekalet ücreti ödemek zorunda kalmazsınız.

Konuya ilişkin İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin 20.10.2021 gün 2021/3052 D. İş sayılı çok güzel bir kararı vardır. Bu kararda özetle; Avukatlık Asgari Ücret tarifesine göre vekalet ücretinin ancak itirazın kabulü halinde mümkün olduğu, itirazın ret edilmesi durumunda idare lehine vekalet ücretine ilişkin bir düzenleme yapılmamasının kanun koyucunun bilinçli bir tercihi olduğu ifade edilmiş ve kurum lehine vekalet ücretine hükmedilmemiştir. İlgili kararın tam metni bir meslektaşımız tarafından Twitter üzerinden paylaşılmıştır.

Trafik cezasına itiraz ettim ve kaybettim

Trafik cezasına yaptığınız itiraz Sulh ceza hakimliği tarafından kabul görmemiş olabilir. Bu durumda söz konusu trafik cezası 3000 TL’nin altında bir ceza ise karara karşı itiraz etmeniz yasal olarak mümkün değildir. Hakimliğin gerekçeli kararında ödemeniz gereken yargılama masrafları belirtilir ve bu meblağı mahkeme veznesine yatırmanız gerekmektedir.

Trafik cezası iptal edildi şimdi ne yapmalıyım?

Trafik cezası iptal talebiniz kabul gördü ve cezanız iptal edildi ise artık cezayı ödemek zorunda kalmazsınız. Trafik cezasını ödemeden itiraz etmişseniz bu durumda artık herhangi bir işlem yapmanız gerekmeyecektir. Ancak trafik cezasına itiraz etmeden cezayı ödemiş iseniz ödediğiniz bedelin iadesini talep etmeniz gerekmektedir. Bu aşama aşağıdaki başlıkta anlatılmıştır.

Trafik cezası para iadesini nasıl alabilirim?

Kesilen trafik cezasına karşı süresi içerisinde ilgili Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itiraz sonucu ceza iptal edildiğinde daha önce ödenmiş bedelin nasıl tahsil edileceği vatandaşlar tarafından sıkça sorulan sorulardandır. Trafik cezası mahkemece iptal edildiğinde kararın bir örneğinin itiraz edene tebliğ edilmesi gerekir. Evrakın PTT memurlarınca tebliğ edilmesi ile birlikte daha önce ödemiş olduğunuz bedelin iadesi için bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesine giderek ilgili tutarın hesap numaranıza iadesi hakkında bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. Mahkemece tebliğ edilen kararı yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Vergi dairelerinde trafik cezası bedel iadesine ilişkin hazır dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Dilekçeyi ilgili vergi dairesinde doldurabileceğiniz gibi kuruma gitmeden hazırladığınız bir dilekçe yardımı ile de paranızın iadesini talep edebilirsiniz. Bedel iadeleri cezayı daha önce kredi kartı ile ödemiş olsanız bile hesap numaralarına nakit olarak yapılır. Bu sebeple vergi dairesine gitmeden IBAN numaranızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Trafik cezası para iade dilekçe örneği

Vergi dairelerinde trafik cezası bedel iadesine ilişkin hazır dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Dilekçeyi ilgili vergi dairesinde oldurabileceğiniz gibi kuruma gitmeden hazırladığınız bir dilekçe yardımı ile de paranızın iadesini talep edebilirsiniz.

Trafik cezası para iadesi dilekçesini Word(*docx) dosyası olarak indirmek için aşağıdaki kutucuğu kullanabilirsiniz.

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...