Sapanca INFO

Sakarya’nın Modern Çağ Efsanesi: Tatangalar

Türkiye’nin en tanınan taraftar gruplarından biri. Şehrimizin en büyük sivil toplum örgütü. Modern çağ efsanesi, Tatangalar. 

Başlangıçta futbol sadece popüler bir spor dalı iken son yıllarda endüstri olarak tanımlanmaktadır. Eskiden futbol izleyicisi varken daha sonra taraftar ve günümüzde ise taraftar grupları ön planda yer almaktadır. 

Türkiye’de taraftar grupları denilince aklımıza ilk gelen gruplar: Çarşı, Ultraslan, Genç Fenerbahçeliler ve Tatangalar gelmektedir. 

Sakaryaspor taraftarlarının kendine seçtikleri isim tam bir modern çağ efsanesi gibidir. 1989 yılında Sakaryaspor altyapı oyuncuları küme düşmeleri nedeniyle dağılmak üzere iken yeni bir oluşum kurma fikri gelişir. 

O sene vizyona giren, başrollerinde Kevin Costner ve Mary McDonnell’ın oynadığı Kurtlarla Dans (Dances With Wolves) filmini izleyen Kırıntı Fuat filmden çok etkilenir. Filmden sonra arkadaşlarının yanına gider ve henüz kurulma aşamasında olan grup için tribün arkadaşlarına çok güzel bir isim bulduğunu söyler: Tatanka 



Tatanka filmde savaşçı kızılderili kabilesi Sioux topluluğunun kendileri için değerli olan güçlü bizonlara verdikleri addır. Tatankalar güçlüdür, korkusuzdur, kutsaldır, değerlerine inançlıdır, haksızlıklara karşı savaşçıdır, yaşadığı yeri tamamıyla sahiplenen bir varlıktır. 

Tam da yeni kurulmakta olan taraftar grubunun yapmak istedikleri ile örtüşmektedir bu isim. Tatanka’nın söylenmesi zor olduğu için bir süre sonra Tatanga olur. 

Tatangalar ilk maçlarına hazırlanmaya başlarlar. Tezahüratlar hazırlanır, pankartlar yapılır. O maçta 50 kişi olmayı beklerlerken 500 kişi olurlar böylece efsaneleri başlar. 

Tatangaların mottosu “Biz bu şehri tribünden sevdik”tir. Takım ile şehir sevgileri iç içe geçmiş ve hemşeri olma, aidiyet duygusu aynı zamanda aynı takımın taraftarı olma ile özdeşleşmiştir. Hatta açılan bir pankartta “Biz de bilirdik İstanbul takımı tutmayı, kendimize yakıştıramadık doğduğumuz şehri satmayı” diyerek gerçek Tatanga’nın tanımı yapılmıştır. Hangi takımı tutuyorsun sorusuna üç büyüklerden birinin adı değil önce ve sadece Sakaryaspor demek gerekir. Eğer bu söylenmiyorsa doğduğunuz şehri sevmiyorsunuz ve siz gerçek bir Tatanga değilsinizdir.

Yardıma ihtiyaç duyanlara, yardım etme konusunda da duyarlıdır Tatangalar. İnterneti etkin bir şekilde kullanmaktadırlar. Kendilerine ait internet siteleri vardır. En sık kullanılan sosyal medya araçları Twitter, Facebook ve Instagram’da Tatangalar’ın hesapları vardır. Önemli günleri sosyal medya aracılığı ile mutlaka kutlarlar. Deplasmanın uzak yakın olması fark etmez. Takımlarını asla yalnız bırakmazlar, az da olsa tribünlerde mutlaka Tatanga vardır. Takımlarına olan sevgilerini ölüm ile kıyaslarlar. “Uğruna ölümlerde gidip geldiğim” pankartında hem 17 Ağustos 1999 tarihinde Sakarya’da büyük yıkıma neden deprem, hem de 7 Eylül 2002’de takımın yaşadığı trafik kazası anımsatılmıştır.

Günümüzde sadece bir taraftar grubu değil Tatangalar. Aidiyet duygusunun en güçlü hali. Sadece maskülen bir oluşumda değil her yaşa her cinse hitap etmekteler. Çünkü Sakaryalı olanların Sakaryaspor taraftarı olması demek Tatanga olması demek. 

Sosyal medya aracılığı ile yardımlar toplayarak, organize olarak sadece bir futbol taraftar grubu olmanın çok ötesine geçiyorlar. Futbol stadyumlarında 2014 yılında uygulamaya konulan passolig kartı sonucunda tüm takımlar izleyici kaybederken Sakaryaspor maça gelen 14.000 taraftarı ile haberlere konu olmuştur. 

Böyle takımına bağlı bir taraftar grubu sadece kente yeşil siyah bir renk katmıyor. Bir marka haline gelerek sosyolojik ve folklorik olarak incelenmesi gereken bir değer olarak öne çıkıyor. 

Kaynak
Deniz BEYAZ
Sosyal54

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...