Sapanca INFO

SATSO Mutfak Sanatları Akademisi

Bir Sapancalı, Sakarya’da bir ilki gerçekleştirdi. A. Akgün ALTUĞ, ilimizde ilk olma özelliğini taşıyan “SATSO Mutfak Sanatları Akademisi” ni hayata geçirdi. Restoran ve akademi bölümünün başında ise Sapanca INFO blog yazarlarımızdan Executive Chef Hatice AKMAN yer alıyor.



Hayat, hepimiz için kısa, cesaret gerektiren ve keşif dolu bir yolculuktur. Bu yolculukta 14 yaşından beri mutfakta olan biri olarak öğrendiğim en önemli gerçek, yemeğin sadece beslenmeyle ilgili bir olgu olmadığıdır. Yemek, bir araya gelmenin, sevginin ve kültürler arası köprü kurmanın güçlü bir ifadesidir.

İnsanın var olduğu her yerde yemeğin izlerini bulmak mümkündür ancak bazı yerler vardır ki yemek kültürü bir tarih hatta bir yaşam tarzıdır. Sakarya’da bu nadir yerlerden biridir.

Levi-Strauss şöyle söyler; “Bir toplumun yemek pişirme yolu, bilincinde olmadan yapılarını tercüme ettiği bir dil gibidir.” Sakarya, yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin ve medeniyetlerin izlerini taşırken, kendi özgün lezzetlerini de oluşturmayı başarmıştır. Burada yemek, sadece bir ihtiyaç değil, bir ritüel, bir buluşma ve bir paylaşım aracıdır.

Sakarya’nın mutfağı, Balkanlardan Kafkasya’ya kadar zengin kültürel mirası yansıtan bir mozaiktir. Doğal ürünlerin bereketli topraklardan çıktığı bu bölgede, yemekler sevgiyle, özenle ve geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanır. Her bir yemek, Sakarya’nın tarihinden, coğrafyasından ve insanlarından izler taşır. Sakarya’nın masumiyeti ve zengin mutfağı, ziyaretçilerini her daim etkilemeye ve kendine hayran bırakmaya devam eder.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 700 yıllık varlığı boyunca yemeğe verilen önem, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı’nda açıkça görülür. Saray mutfağı, 5.250 metrekarelik bir alana yayılırken, Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı) yemek kültürünün adeta bir kurum haline geldiği yerdi. Bu mutfaklar sadece yemek pişirmenin ötesinde bir işlev taşıyarak, Osmanlı sarayında gastronomi sanatının ve zengin lezzetlerin merkezi haline gelmişti.

Sakarya, sadece muhteşem kültürel mirası ve nefis yemekleriyle değil aynı zamanda insanların birbirine olan derin bağlılığı ve dayanışmasıyla da dikkat çeker. Bu bağlamda, bu toprakların insanı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ liderliğinde ilk olma özelliği taşıyan “Mutfak Sanatları Akademisi” nin açılışı büyük önem taşır.

Ben de bu önemli misyona katılarak, Restoran ve Akademi bölümünün başında deneyimlerimi paylaşmak için görev aldım. Bu vesileyle, Sakarya’nın zengin mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve bölgenin gastronomi alanındaki potansiyelini artırmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya kararlıyım.

“Mutfak Sanatları Akademisi”, 2019 yılında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Desteği ile başlatılan ve Sakarya’nın zengin yerel lezzetlerini yeniden keşfetmeyi amaçlayan “Gastro Sakarya” projesinin önemli bir bileşenidir.

SATSO kampüsü içinde konumlanan “Mutfak Sanatları Akademisi”; dünya mutfağını, Sakarya’nın coğrafi işaretli lezzetlerini ve kültürel tatlarını tüketicilerle buluşturmayı hedefler. Ayrıca, aşçılık, baristalık, pasta ustalığı gibi alanlarda halkımıza nitelikli eğitimlerin verileceği bir eğitim merkezi olarak da tasarlanmıştır. Meslek Edindirme, Turizmi Destekleme, Yerel Lezzetlerin Korunması, İnovasyon ve Yaratıcılık, İstihdam Olanakları, Toplumsal Katılım ve Entegrasyon, Sağlık ve Beslenme Bilinci gibi alanlarda ileriye dönük hedefleri ile sadece bireylerin değil aynı zamanda toplumun ve yerel ekonominin de gelişimine katkı sağlamayı amaçlar.

Hanlı Sakarya Mahallesi, Şehit Onbaşı Zekeriya Gözyuman Caddesi No:29/B (SATSO Hizmet Kampüsü) adresinde bulunan restoranımız, 08.00 – 17.30 saatleri arasında hizmet verecek olup, Konsept restoranımızda üretilen Sakarya’nın eşsiz lezzetlerini tatmak isteyen misafirlerimizi ağırlamaktan mutluluk duyacağız.

0 264 271 30 30 no lu telefon ile irtibata geçebilirsiniz.

2 Yorum

Vedat Sevgigör 2 Mayıs 2024 at 11:16

Mutfak Sanatları Akademisi girişimi ile zengin Sakarya mutfağını dünyaya açan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün ALTUĞ’a ve onlarca yılın birikimi ile sofralarımızı binbir lezzetin yanı sıra estetik ve zerafet çeşnileri ile de donatan Şef Hatice AKMAN’a teşekkür ederim.

Cevapla
Hatice Akman 2 Mayıs 2024 at 12:31

Teşekkür ederiz

Cevapla

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...