Yaşadığımız yeri daha ‘yaşanılası’ yapmak için 7 başlık altında 72 adet kriterden oluşan “Cittaslow (Sakin Şehir) Kriterleri” yerel seçimler öncesinde Sapanca için vizyon olarak değerlendirilebilir / mi?
Sapanca halkı 31 Mart tarihinde yapılacak olan yerel seçimde 33 bin 290 seçmeni ile yerel demokrasinin gelişmesi, Sapanca’nın özgün gereksinimleri ve yerel halkın ihtiyaçlarına yönelik 5 yıl boyunca çözümler üretecek ve uygulama yeteneklerine sahip yerel yöneticilerini seçecek.
7 başlık altında 72 adet kriterden oluşan “Cittaslow (Sakin Şehir) Kriterleri” 2024 yerel seçimleri öncesinde Sapanca için vizyon olabilir mi? önermesini Sapanca INFO okurları için hasbihal etmek istedik.
1986 yılında Roma’nın Piazza di Spagna (İspanyol Meydanı)’ nda bir fastfood dükkânı açılır. Başta gazeteci Carlo Petrini olmak üzere çok kişi, mutfağıyla gurur duyan İtalya gibi bir ülkenin kalbinde böyle bir dükkânın açılmasına karşı çıkar. Tepkiler sonuç verip dükkân kapandıktan sonra Slow Food adında sivil toplum örgütü oluşur.
Slow Food Hareketi yemek kavramının sadece karın doyurmakla sınırlı olmadığını, yemek yemenin, tohum aşamasından sunumuna kadar iyi, temiz ve adil olması gerektiğini savunur. 1999 yılında bu felsefe kentsel boyuta getirilerek Cittaslow (Sakin Şehir) Birliği kurulur.
Hayatın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunan birlik, “Cittaslow Felsefesi” ile İnsanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefi ile yola çıkar.
Çevre Politikaları: Atıkların sınıflandırılarak toplanması ve bu konuda çalışmaların yapılması. Ayrıca alternatif enerji kaynaklarının olması, geri dönüşümün desteklenmesi ve yaygınlaşması, gürültü kirliliğinin azaltılması sağlanmalıdır.
Altyapı Politikaları: Tarihi mekânların, kültürel değeri yüksek olan binaların korunma planlarının yapılması, trafik akışı güvenliğinin sağlanması, okullara ulaşımın kolaylaştırılması ve kamu binalarıyla bağlantıları olan bisiklet yollarının yapılması gibi kriterleri ifade eder.
Kentsel Yaşam Kalitesi Politikaları: Kişilerin elektronik servisleri kullanarak evden çalışmalarının desteklenmesi, kentteki gürültü kirliliğinin önlenmesi için kablosuz sistemlerin kurulması, yoğun gürültünün olduğu alanlarda önlemlerin alınması, elektromanyetik alanların kontrolü için sistemler kurulması gibi uygulamaları kapsar.
Tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar: Organik tarımın geliştirilmesi ve bu yönde planlamanın yapılması, kaybolma tehlikesinde olan geleneksel mesleklerin korunması, ‘Yavaş Yemek’ anlayışıyla, okulların yemek hizmetlerinde organik ve yerel ürünlerin tercih edilmesini kapsar.
Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar: Kent halkına misafirperverlik hakkında eğitim verilmesi, özellikle tarihi bölgelerde evrensel turistik göstergelerin kullanılması gibi detayları içerir.
Sosyal Uyum: Azınlıklara yönelik ayrımcılığa karşı çalışmalar, genç nesle istihdam, farklı etnik kökene sahip insanların aynı mahallede yaşaması vs.
Ortaklıklar: Slowfood aktiviteleri ve kampanyaları için destek vs.
30 ülkeden 268 kent Sakin Şehir unvanına sahip. Ülkemizde ise bu kriterlere uyan Ahlat/BİTLİS, Akyaka/MUĞLA, Arapgir/MALATYA, Eğirdir/ISPARTA, Finike/ANTALYA, Foça/İZMİR, Gerze/SİNOP, Gökçeada/ÇANAKKALE, Göynük/BOLU, Güdül/ANKARA, Halfeti/ŞANLIURFA, İznik/BURSA, Kemaliye/ERZİNCAN, Köyceğiz/MUĞLA, Mudurnu/BOLU, Perşembe/ORDU, Seferihisar/İZMİR, Şavşat/ARTVİN, Uzundere/ERZURUM, Vize/KIRKLARELİ, Yalvaç/ISPARTA, Yenipazar/AYDIN “Sakin Şehir” unvanını kazanmayı hak etti.
Cittaslow hareketi ilham verse de dünyadaki her kentin ‘Sakin’ olabilmesi oldukça zor. Yine de yaşadığımız yeri daha ‘yaşanılası’ yapmak için sürdürülebilirlik ilkelerini uygulayabilir, değişim için adım atabiliriz. Seçilecek olan yerel yöneticilerimizin “Cittaslow Kriterleri” ni Sapanca ve halka için değerlendirmeleri temennisi ile …
Kaynak
Dünden Bugüne Sapanca
Cittaslow Türkiye
Küresel Kente Alternatif Olarak Sakin Şehir: Türkiye Sakin Şehirleri Üzerinden Değerlendirme
Türk Hukukunda Sakin Şehir Kriterlerini Destekleyen Mali Düzenlemeler
Cittlaslow Yaklaşımının Sürdürülebilir Yerel Kalkınmaya Etkisi: Şavşat Örneği
Sürdürülebilir Bir Kent Ekseninde Cittaslow (Sakin Şehir) Hareketi Ve Turizm Açısından Önemi
Sapanca Gazetesi