Belgeseller, toplumsal belleği temsil etme yönü ile yaşama dair bir gerçeklik sunar. Pes Etmek Yok, Sapanca Gölü ve Üç İstasyon Bir Ömür Belgeseller çekimleri Sapanca’da gerçekleşti.
Belgeseller, toplumsal belleği temsil etme yönü ile yaşama dair bir gerçeklik sunar. En önemli özelliği topluma, toplumsal olaylara, döneme ve dönemin insanına dair gerçek bir belge niteliği taşımasıdır.
Sapanca’lı akademisyen Dr. İsmail KOÇ ve Doç. Dr. Füsun Çelebi Boz, Dr. Hatice Sarıaltın, Tolga Uslu ve 23 akademisyen tarafından Sapanca’nın; tarihini, tabiatını, sosyal yapısını, ekonomisini, ulaşımını ve çevre değerlerini bilimsel yöntemlerle inceleyen “Dünden Bugüne Sapanca” adlı kitapta Sapanca MYO da Öğretim Görevlisi Ali KOÇAK’ın incelediği “Sapancada Çekilen Filmler ve Haritalama Önerisi” çalışmasından yola çıkarak Sapanca’da Çekilen Belgeselleri inceledik.
Pes Etmek Yok Belgeseli (2015)
(Belgeselin birçok sahnesi Sapanca Gölü’nde çekildi)
Yönetmen: Hasan Uslu
9,5 saat kürek çekerek yarışa gidilir mi? Kürek yarışı sevgisi ve heyecanı, bir kasabadaki tüm evleri nasıl boşaltır? Popüler sporlar varken, bir ailede dede, baba, torun nesilden nesile kürek çeker mi? Marmara Denizi kıyısındaki küçük kasaba Hereke’ye Türkiye tarihinin en önemli kamu girişimlerinden olan ve günümüzde malesef yaşamayan ‘Sümerbank Dokuma Fabrikası’ kurulur. Fabrika kasabanın ve kasabalıların kaderini de değiştirir. “Pes Etmek Yok”, 1915’te Alman mühendislerin düzenledikleri bir kürek yarışı ile küçük bir kasabanın ‘Sporcu Fabrikası’na dönüşme hikayesidir.
Aldığı Ödüller;
2015’te 5 Kıtada, 16 Ülkede düzenlenen ve Olimpiyat Komitesince tanınan en önemli spor içeriklerinin yarıştığı festivalin ‘Worldwide Final of ‘World FICTS Challenge’ ayağında Acil Çıkış Yapımevinin hazırladığı Pes Etmek Yok isimli belgesel film, Mention D’honneur ödülüne layık görüldü.
Sapanca Gölü Belgeseli (2016)
(Belgeselin bütün sahneleri Sapanca Gölü’nde çekildi)
Yapımcı: Soner Özdemir
Yönetmen: Necmi Kaçar
Danışman: Yusuf Güven
Metin Yazarı: Öykü Yılmaz
Seslendiren: Türker Yılmaz
Sapanca İlçesi ve Sapanca Gölü, Trt Haber kanalında yayınlanan Sırsız Ayna Programında yer aldı. Ülkemiz genelindeki göllerin belgesel bir bakış açısıyla tanıtıldığı programda ayrıca, Sapanca Gölü’nün ilçe turizmine katkısı ve turizm konsepti bağlamında Sapanca Gölü’nün bölgeye kattığı değerler işlendi.
İki gün boyunca dönemin Belediye Başkanı Prof. Dr. Aydın YILMAZER’in ve Lale Boutik Otel’in misafir ettiği Trt Haber Çekim Ekibi, Sapanca Gölünü etkileyen doğal unsurların da çekimlerini Sapanca’nın her bölgesinde gerçekleştirdi. YILMAZER ile yapılan belgesel tanıtım açıklaması ile birlikte gölün teknik anlamda tanıtıcı bilgileri de Saski Genel Müdürü Rüstem KELE tarafından verildi.
YILMAZER çekim ekibine yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü’nün adeta ülkemizin batı bölgeleri için ne kadar büyük bir oranda yaşam kaynağı olduğunu belirttiği açıklamasında, Sapanca Gölü’nün aynı zamanda bölge turizm potansiyeline kattığı imaj değerlerinden söz etti. Sapanca Gölü ile birlikte Sapanca İlçesi’nin her geçen gün artan bir ivmeyle turizm potansiyelini ne kadar genişlettiğini vurgulayan YILMAZER, Sapanca Gölü’nün aynı zamanda ne kadar önemli bir içme suyu kaynağı olduğundan söz ederek, Sapanca Gölü’nü korunmasının ülkemiz için en öncelikli çabalardan biri olması gerekliliğini de ifade etti.
Üç İstasyon Bir Ömür Belgeseli (2017)
(Belgeselin birçok sahnesi Sapanca Tren İstasyonunda çekildi)
Yönetmenin adı: Mahmut Rıfkı Ünal
Yapımcı kurum: Sakarya Üniversitesi
Metin Yazarı – Senaryo: Yusuf Emir Yesirci – Mahmut Rıfkı Ünal
Özgün Müzik: Tanju Duru –Hakan Yılmaz – Raylar Boyunca
Görüntü Yönetmeni: Mahmut Rıfkı Ünal – Bilgehan Yıldız
Kurgucu Adı: Hüseyin Ulaş Babucoğlu
Seslendirme: Yahya Bakır
Çekim formatı: 1080p HD
Dili: Türkçe – İngilizce Altyazılı
Film hakları: Mahmut Rıfkı Ünal
3 İstasyon 1 Ömür belgesel filmi, Ülkemizin en önemli tren bağlantı yollarından olan Arifiye- Adapazarı-Sapanca ilçelerinin tren garları arasında 61 yılını trenlerde pişmaniye satmaya adamış Sapanca’lı Orhan OKUR’un hikâyesini insanlarla buluşturmayı, kaybolan değerlerimizden olan istasyon kültürü ve pişmaniyecileri anlatmaktadır.
Aldığı Ödüller;
HAK-İŞ Emeğe Saygı Kısa Film Yarışması, Yerli Film Kategorisi, En İyi Senaryo Ödülü. 2017
Kısa-Ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali, Belgesel Dalı, Finalist. 2017
AFSAD Kısa Film Yarışması, Yarışma Filmi. 2017
Marmaris Kısa Film Festivali, Belgesel Dalı, Finalist. 2018
Uluslararası İpekyolu Film Festivali, Belgesel Dalı, Finalist. 2018
Inshort Film Festival 2018, Documentary Category Award, 2018
New York, NukhuFest 2018, Documentay Category, Competition Film, 2018
Belgeseli İzlemek İçin …