Sapanca INFO

Turizm İşletmeleri İçin Sanal Tehdit

Sapanca’da ki turizm işletmeleri, tehdit haline gelen sanal dolandırıcılara karşı yeterli dikkat ve bilinçli kullanımla önlem alabilirler.



Sapanca’da kendini bungalov işletmesi olarak tanıtıp internet üzerinde sahte ilanlarla insanları dolandıran kişiler yakalandı. Sanal dolandırıcılar Sapanca‘da özellikle bungalov işletmeleri için tehdit haline gelmeye başladı. Bu durum tatilini Sapanca‘da geçirmek isteyen misafirleri ekonomik zarara uğratmakla kalmıyor, Sapanca‘nın itibarının zedelenmesine de sebep oluyor.

Alışverişten eğitime, iletişimden eğlenceye, ekonomiden iş yaşamına kadar pek çok konuda internetten destek alarak hayatımızı kolaylaştırıyoruz. Ancak ne yazık ki internet, sadece iyi ve olumlu amaçlar için kullanılmıyor. 

Sapanca, 4 mevsim boyunca misafirlerine doğanın farklı güzelliklerini sunuyor. Günübirlik veya haftalık tatillere ev sahipliği yapan Sapanca’da birbirinden güzel bungalov evler yer alır. Sapanca‘ya gelen misafirlerin, sevdikleriyle keyifli bir tatil geçirmesi ve Sapanca’nın tadını çıkarması için bungalov evler oldukça iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Ancak anlaşılan o ki bu durum sanal dolandırıcıların iştahının kabarmasına da sebep oluyor.

Öncelikle şu unutulmamalıdır ki, kötü niyetlilerin yöntem ve araçları her geçen gün değişse ve yenilense de temelde, kullanıcıların varlıklarını elde etme amacı gütmektedir. Bu açıdan kullanıcı olarak hepimizin bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

İlk olarak, internet dolandırıcılarının kullandıkları yöntemler her geçen gün değişip güncellense de doğru bilgi, dikkat, bilinçli kullanım ve güvenilirliğini ispatlamış resmi işletmeler ile muhatap olarak bu tür olumsuz olayların önüne geçebiliriz.  

Bir internet sitesinin arama motorlarında arandığında ilk sıralarda çıkıyor, yer alıyor olması o sitenin güvenilir olduğu anlamına gelmez. Güvenilir bir internet sitesinde, özenle hazırlanmış “Hakkında” ve “İletişim” bilgisinin yanı sıra kullanıcılara yeterli ve doğru bilgiler sunan içerikler, adres veya iletişim kurulacak bir kanal veya telefon numarası vb. gibi bilgiler olmalıdır. 

Sosyal medyada reklam ve sponsorlu olarak yayınlanan veya bilinirliği fazla olan internet sitelerini taklit eden, sahte web sitelerinde ve aynı şekilde sahte mobil uygulamalarda herhangi bir işlem yapılmamalı, bu türden güvensiz platformlar kullanılmamalı ve kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.  

Çoğu zaman sahte adresler, orijinallerinden bir harf, bir karakter veya bir sayı farkı ile dolaşıma sokulur. Bu yüzden bir linke tıklamadan önce adresin doğru ve orijinal olup olmadığının anlaşılması için adresin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.   

İnternet sitelerinin “https” protokolüne sahip olması, bağlantının şifrelendiğini (güvenli bağlantıya sahip olduğunu) gösterir ve bilgilerin 3. kişilere sızdırılması büyük ölçüde engellenmiş olur.  

Diğer taraftan özellikle sosyal medya platformlarından yayılan tıklama dolandırıcılığı yani “Oltalama- Phishing” saldırılarından korunmak için ise güvenilir olmayan-şüpheli linklere tıklanmamalıdır.  

İnternet ve sosyal paylaşım ağlarında; oldukça fazla ve karşılıksız para kazandırma vaadinde bulunan, hediye-ödül kazandığınızı iddia eden, para-hediye teklif eden, sizden para talep eden, tehdit eden, korkutan, yalan bilgiler ile kullanıcıları eyleme geçirmeye zorlayan mesaj, e-posta, SMS ve sosyal medya yorumlarına itibar edilmemelidir.  

İnternet ve sosyal medya ortamlarında sıkça kullanılan sosyal mühendislik, insanın duygusal dikkatsizliğinin, eğilimlerinin, zaaflarının kullanılması yolu ile gerçekleştirildiğinden dikkatli ve sorgulayıcı olunmalıdır. 

Tatilini Sapanca‘da geçirmek isteyen ziyaretçilerimizin, seyahat planını hazırlarken internette ucuz ve lüks olduğunu iddia eden ama güvenliği konusunda soru işareti bulunan uygulamalar yerine resmî yeterliliği bulunan acenteler ile planlamanızın sizin için daha hızlı, ekonomik ve güvenilir olacağını unutmayın. 

Bu noktada her birimiz birer internet kullanıcısı olarak, güvenli bir hizmet almamız konusunda nelere dikkat etmeliyiz sorusuna cevap bulmaya çalışalım.

Güvenli İnternet İçin Neler Yapılabilir?

İnsanların, aile ortamında bile olsa, tamamen güvenilir bir çevrede yaşaması mümkün değildir. Ufak yaralanmalar, düşmeler, kalkmalar her insanın özellikle çocukluk döneminde sıkça karşısına çıkan problemlerdir. Ancak bizler bu tür ufak yaralanmalardan ders alarak tedbirlerimizi alır ve hayati risk taşıyacak yaralanmalardan kaçınmayı öğreniriz.

İnternet hayatımızın da tıpkı sosyal hayatımız gibi olduğunu unutmamalıyız. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde internetin güvenli olduğunu söylemek doğru değildir! Kimse internet ortamında %100 güvenlik garantisi veremez. İnternet kullanıcısı kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirse, interneti belli bir düzeyde güvenli hale getirebilir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi ufak yaralanmalar herkesin başına gelebilir ancak unutulmamalıdır ki bunlardan ders çıkarıp büyük dertlerden sıyrılabiliriz.

İnternet kullanımında nelere dikkat ederek daha güvenli hale getirebiliriz;

  • Antivirüs ve firewall programı kullanın, işletim sistemimizi güncel tutun.
  • Neyi nerede aradığımıza dikkat edin.
  • Kablosuz ağınızın şifresini paylaşmayın ve herkese açık şekilde bırakmayın, şifrenizin güvenliği konusunda size verilen tavsiyeleri uygulayın.
  • İnternet üzerinden alışveriş yapıyorsanız, sanal kredi kartı kullanmayı tercih edin.
  • Şüpheli linkleri ve e-mailleri açmayın, tıklamayın.
  • Çok kişinin kullandığı bilgisayarda, bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça yapmayın. İnternet Bankacılığı ve çevrimiçi alışverişlerinizde dikkatli olun.
  • Üyelik istenen sitelerde kişisel bilgilerinizin tamamını vermeyin.
  • Sosyal paylaşım sitelerinde kişisel gizlilik, mahremiyet ve paylaşım konularında ölçülerinizi ve sınırlarınızı belirleyin.

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...