Sapanca INFO

Sapanca Gölünde SU BİSİKLETİ

SU BİSİKLETİ, Sapanca Gölü havzasında su üstünde yapılabilen suya bağlı etkinlikler bağlamında Türkiye’de ilk defa yapılan yüksek güvenlikli yeni bir aktivite girişimidir.



Dünya kurulduğundan bu yana SU, insanların hayat kaynağı olmuştur. SU, insanların fizyolojik ihtiyaçları dışında bedensel, sosyal ve ruhsal ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Tatlı su kaynakları içme suyu ihtiyacı dışında sportif, rekreatif, ulaşım gibi faaliyetlerde de kullanılmıştır. Tatlı su kaynaklarının en önemlilerinden biri olan Sapanca Gölü, ülkemizde önemli bir yer tutar.

Marmara bölgesi Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip bölgesidir. Sapanca Gölü ve kıyıları Türkiye’nin en kalabalık nüfusa sahip Marmara Bölgesi’nin Çatalca-Kocaeli bölümünün doğusunda yer alır. Önemli ulaşım noktalarının ve büyük sanayi kentlerinin yanı başında bulunan Sapanca Gölü, insanların serbest zamanlarını değerlendirmeleri için çok iyi bir coğrafi konumdadır. 

Sapanca Gölü; Marmara Bölgesinin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca Gölü’nün kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli ilinde kalır. Havzası 252 km²`dir. Yüzölçümü 47 km²`dir. Doğu-batı uzunluğu 17 km`dir. Kuzey-güney genişliği 5 km olup yüzeyin denizden yüksekliği 31 m`dir. En derin yeri ise 61 m`dir. 

Sapanca Gölü havzası idari olarak Kocaeli ve Sakarya illeri arasında bölünmüş olup, 39 kilometrelik göl kıyı şeridinin 26 kilometresi Sakarya, 13 kilometrelik kısmı ise Kocaeli il sınırları içerisinde kalmaktadır. Gölün kuzey bölümünde D-100 karayolu, güney bölümünde ise TEM otoyolu ve Samanlı Dağları yer alır. 

Sapanca Gölü’nün Sapanca ilçesi kıyı uzunluğu ise 16 km. dir. Bu mesafe içinde yer alan Kırkpınar Sahil bandı, Sapanca Sahil bandı ve Uzunkum Sahil bandı Sapanca Sahillerini oluşturur. Sapanca Sahilleri Sapanca’nın göz bebekleridir.

Sapanca Gölü Havzası, Türkiye’nin en fazla nüfus barındıran şehirlerinden İstanbul, İzmit ve Adapazarı’na yakın bir konumdadır ve belirtilen bu şehirlerde yaşayan insanlar için önemli bir rekreasyon alanıdır. Nemli iklimi dolayısı ile yazın oldukça bunaltıcı bir sıcağa maruz kalan çevre halkı, kaliteli zaman geçirmek ve yüzme yeri olarak Sapanca Gölü sahillerini seçmektedir. Bilhassa yaz aylarında Sapanca Gölünde kayık gezintileri, yüzme ve diğer su sporları yapılmakta ve balık avlanmaktadır. Sapanca sahillerinde bu maksatlar için bazı tesisler de kurulmuştur. Ayrıca Ulusal ve uluslararası sörf, yelken ve kürek müsabakalarının yapıldığı Sapanca Gölü bu organizasyonlarla sportif amaçlı çok sayıda ziyaretçi de çekmektedir.

Sapanca Gölü ve kıyılarında gerçekleştirilecek olan  yerel, ulusal ve uluslararası spor ve rekreasyon faaliyetlerinin Sapanca bölgesine ve halkına sağlayacağı prestij ve maddi katkıları arttıracaktır.

SU BİSİKLETİ, Sapanca Gölü havzasında su üstünde yapılabilen suya bağlı etkinlikler bağlamında Türkiye’de ilk defa yapılan yüksek güvenlikli yeni bir aktivite girişimidir.

Sapanca Gölü Havzasında yenilikçi yaklaşımların, yeni ve ekolojik teknolojilerin kullanılması, Sapanca modelinin ülkemiz için de örnek bir model olması konusunda özellikle önemlidir.  Bu sayede bölgesel, ulusal ve uluslararası destinasyon olarak Sapanca’nın iktisadi öz yetkinliğini de öne çıkacaktır. 

SU BİSİKLETİ; demonte edilebilen, muhafazası kolay, 45 kg ağırlığında, botlarında 6 adet  haznesi olan, kesinlikle batma ve devrilme tehlikesi olmayan, pedal çevirme mantığı ile su üstünde ilerleyen su aracıdır. Yapılan deneylerde 550 kg ağırlığına kadar sorunsuz çalıştığı gözlemlenmiştir. Motor bulunmamaktadır. Kas gücü ile çalışır. Tamamen paslanmaz üründür. Metal kısımları çelik olup ahşap kısımları ise tik ağacından yapılmıştır.

SU BİSİKLETİ, metal kısımları paslanmaz çelik olduğu için suya herhangi bir zararı yoktur. Pervane ve bot kısımlarında propilen malzeme yani gıda sektöründe bile kullanılabilen ham madde kullanılmıştır. Buda botun suya zarar vermediğinin kanıtıdır. Motor bulunmadığı için herhangi bir kimyasal salınımı da bulunmamaktadır. 

SU BİSİKLETİ, can yeleği giyilmeden asla kullanılmamaktadır. İşletme sahibi altın cankurtaran ve 2. kademe yüzme antrenörüdür. Elektrikli yardım botu tedbir amaçlı sürekli olarak kıyıda beklemektedir. Ayrıca kullanıcılara bota binmeden önce güvenlik tedbirleri ve gerekli bütün bilgiler aktarılmaktadır.

Türkiye’de ilk kez Sapanca Gölü Kırkpınar sahil bandında kullanılmaya başlanan SU BİSİKLETİ, Coşkun BALTA ve Seval Kara TORUN tarafından Sapanca halkının hizmetine kazandırıldı.

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...