Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yönetmenliğinin Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı Beden Eğitimi ve Spor Programı için Öngördüğü BİLİM UZMANLIĞI TEZİ Olarak Hazırlanan, ”Sapanca Gölü’nün Spor ve Rekreasyon Faaliyetlerine Yönelik Mevcut Durumunun ve İlgililerin Görüşlerinin Belirlenmesi” adlı yüksek lisans tezinden üretilen bu kitap Mehmet DUMAN ve Levent ATALI tarafından kaleme alındı.
Bu araştırmanın amacı Sapanca Gölü ve çevresinin mevcut durumu ve kamu kurumlarının, özel sektör temsilcilerinin ve kullanıcı görüşlerinin belirlenerek spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik incelenmesidir.
Bu araştırma nitel araştırma süreçlerine göre yürütülmüş olup, Araştırma deseni olarak olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sapanca Gölü ve çevresinde spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik araştırma amacına hizmet eden ölçütlere uyan ilgili kurumları temsilen 14 katılımcı ve kullanıcıları temsilen 10 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma amacını gerçekleştirmek için veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman analizi süreçleri ile elde edilmiştir. İçerik analizi sonucu veriler kavramsallaştırılarak, temalar ortaya çıkarılmış ve elde edilen temalar kapsamında bulgular yorumlanmıştır.
Sapanca Gölü’nün spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik “rekreasyon alanı ve faaliyetleri”, “spor aktiviteleri ve alanı” temaları tüm kurumlar tarafından ortak olarak belirtilmiştir. Sapanca Gölü’nün spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik özel hükümler, yapılaşma izni, mevzuat engelleri ve bölgenin içme suyu havzası olması kurumlar tarafından ciddi bir engel olarak görülmektedir. Kurumlara yönelik yapılan görüşmelerde, Belediyelerin özellikle halka hizmet götürmede, sportif ve rekreasyona yönelik göl ve çevresinde yapılacak planlamalarda; vatandaş yararı, kıyı boyunca planlama, master plan, yaşam alanı, turizm ve arz talep gibi belediyelerin belirttiği temalar dikkat çekmektedir. Kurumların görüşleri ile ortak olarak Kullanıcılar ’da göl ve çevresini “sportif faaliyet ve alanı”, “rekreasyon faaliyeti ve alanı” olarak görmüştür. Bunun yanında kullanıcılar özellikle kurumlardan farklı olarak ulaşılabilirlik, toplu taşıma, ekonomik durum ve güvenlik zafiyeti gibi konularda farklılık göstermiştir.
Sapanca Gölü’nün spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik; Kurumlar ve Kullanıcılar göl ve çevresinin doğal kaynak değeri taşıdığı, sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde spor, rekreasyon ve turizm alanları tarafından değerlendirilmesi ve planlamaların halka yönelik olması gerektiğini ortaya koymuştur. Tüm kurumlar ve kullanıcılar Sapanca Gölü’nün spor ve rekreasyon faaliyetlerinin yapıldığı bir alan olduğunu belirtmiştir.
Kaynak: Akademisyen Kitap Portalı