Sapanca İlçesi sahip olduğu avantajlı mikro klima iklim şartları ve toprak özellikleri sayesinde birçok dış mekân süs bitkisinin hem gen kaynağı hem de doğal yayılış alanı içerisinde yer almaktadır.
Sapanca insanı doğanın kendisine sunduklarının farkında olan, karşılığında doğaya katkı sunan insandır. Bu bilinçle Sapanca’da yaklaşık yüz yıla yakın bir süreden beri bazı aileler tarafından babadan oğlu geçen bir sistemle meyve fidanı ve dış mekân süs bitkileri yapılmakta idi.
Sapanca bulunduğu bölge ve coğrafik konum yani Ankara, İstanbul ve Bursa gibi metropol kentlerin merkezinde ve yakınında bulunması, ulaşım kolaylıkları, özellikle Kafkaslar ve Ortadoğu pazarlarına yakınlığı, uygun arazi kullanımı ve ucuz iş gücü varlığı gibi avantajlar, Sapanca’da ticari anlamda dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğinin hızlı bir şekilde gelişmesine sebep oldu.
Bu avantajlardan dolayı yurtdışında yetiştirilen ve peyzaj uygulamalarında sıkça kullanılan çoğu bitki türleri Sapanca’da başarılı bir şekilde yetiştirilmeye de başlandı.
Süs bitkileri sektörü, tarımsal faaliyetler içerisinde birim alandan daha fazla kar elde edilmesine imkân sağlayan entansif tarım kolları içerisinde yer alır. Yani tarım kolları içerisinde ekonomiye en fazla katma değer sağlayan bu yüzden de tüm dünyada çok hızlı gelişme gösteren bir sektördür.
Süs bitkileri, içerisinde çok sayıda bitki türünü barındıran geniş bir ailedir. Bu sebeple, dış mekân süs bitkileri, iç mekân süs bitkileri, kesme çiçekler, mevsimlik çiçekler gibi gruplara ayrılarak incelenmektedir. Dış mekân süs bitkileri, süs bitkileri içerisinde çok önemli bir yer işgal etmektedir. Genellikle dış mekânlarda, peyzaj uygulamalarında kullanılan ağaç, ağaççık, çalı grubu bitkilerle mevsimlik çiçekler dış mekân süs bitkileri grubunda yer almaktadır.
Dış mekân süs bitkileri insanların yaşadığı alanlarda ve çevresinde yapay ve doğal alanda yetiştirilmekte ve ticari veya tarımsal bir faaliyet olarak uzun yıllardan beri yapıla gelmektedir. Özellikle son yüzyılda sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle, refah seviyesinin artmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinden başlayarak hızlı bir şekilde gelişmeye başlamış, bu gelişme tüm dünya ülkelerinde görülmeye başlamıştır.
Ülkemizde süs bitkileri sektörünün geçmişine bakıldığında; diğer ülkelerde olduğu gibi sanayi sonucu ortaya çıkan hızlı kentleşme ve yapılaşmaya paralel olarak 1940’lı yıllarda başlamıştır. 1990’lı yıllarda İstanbul başta olmak üzere yerel yönetimlerin, yeni kentleşme projelerinde çevre düzenlemeleri ve ağaçlandırma çalışmalarına, yeşil alanlara, yol peyzajına, şehir içi ve bölge parklarına önem vermesi ve diğer belediyelere öncülük yapmasıyla, başta dış mekân süs bitkileri ve mevsimlikler olarak süs bitkilerinin öneminin ülkemizde daha iyi anlaşılmasına sebep olmuştur.
Bu projelerde kullanılan bitkilerin çoğunluğunun dışarıdan alınması ve önemli miktarlarda döviz ödenmesi, bu bitkilerin ülkemizde yetiştirilmeye başlanması düşüncesini ve uygulamasını ortaya çıkarmıştır. Bu ihtiyacın bir sonucu olarak Sakarya Bölgesi bu alanda sahip olduğu avantajları kullanarak öncülük yapmaya başlamış ve yurtdışından getirilen bu bitkilerin Sakarya’da başarılı bir şekilde yetiştirilmesiyle ilimiz, sektörde pilot bölge hatta marka şehir olmayı başarmıştır. Son 20 yıl içerisinde bu alanda sağladığı ilerlemeler ve yatırımlarla sektörde çok önemli bir konuma gelmiştir.
Arifiye ve Sapanca ilçelerinde dış mekân süs bitkileri üreticileri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurarak ortak çalışmalar yapmaktadır.
Ülkemizde ilk Süs Bitkileri Birliği Sakarya’da kurulmuş ve halen üyelerine öncülük yapmaya devam etmektedir. Sakarya Valiliği sektörün gelişmesini hızlandırmak, üreticileri cesaretlendirmek ve öncülük yapmak amacıyla bir proje hazırlayarak, bu kapsamda 1034 dönümlük bir araziyi il merkezi Yazlık beldesinde profesyonel firmalara 16 yıllığına kiralamıştır.
Bölgede yetişmiş ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla Sakarya Üniversitesi’ne bağlı Pamukova ve Sapanca Meslek Yüksek Okullarında Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümleri açılmış halen eğitimlerine devam etmektedir.
Sapanca‘ya, doğaya, bitkisel üretime, araştırmaya ve Sapanca‘nın ekonomik kalkınmasına gönül verenler “SAPANCA İLÇE MERKEZİ VE KIRKPINAR BELDESİ İÇ VE DIŞ MEKÂN SÜS BİTKİLERİ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ” kurarak Sapanca’nın meyve fidanı ve dış mekân süs bitkileri konusunda ciddi bir ivme kazanması konusunda katkı sağlamışlardır. Kooperatif kurumsal bir kimlik sahibi olmakla birlikte yöresel fonksiyonellik kazandı. Üreticilerin bilgi, görgü ve kültürlerini artırmak, iç ve dış dünyadan bilgi ve teknoloji akımını sağlamak, ticari, hukuki, sosyal ve kültürel haklarını korumak kooperatifin başlıca görev ve faaliyetleri arasında yer vermiştir.
Sapanca’da halen 170 kooperatif üyesi olmak üzere yaklaşık 236 aile süs bitkisi üretimi yapmaktadır.
“Sapanca Dış Mekan Süs Bitkiciliği” ile ilgili olarak aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz;
Kaynak:
https://sapancasusbitkicilerikooperatifi.com/