Sapanca INFO

Çocukların Dokunulmaz Olduğu Camii; el-Doha

Sapanca el-Doha camisini kardeşlik, sevgi, samimiyet ve yardımlaşmanın merkezi haline getiren Murat ÇINAR, çalışmalarıyla örnek oluyor.

Tarihi, MÖ 1200 lere dayanan Sapanca, en çok Osmanlı dönemi tarihi camiileri ile bilinir. Rüstem Paşa Camii, Hasan Fehmi Paşa Camii, Camii Cedid Camii, Valide Sultan Camii gibi. Bu sefer sizlere çiçeği burnunda bir camiiden bahsetmek istiyoruz, Sapanca el-Doha Camiisi.

2018 yılında Gazipaşa Mahallesi Akbaş Sokak’ta bulunan eski mescit, dönemin Belediye Başkanı Prof. Dr. Aydın YILMAZER, Kaymakamı Ali ADA, İlçe Müftüsü Dr. Faruk ÇELİK tarafından imzalanan protokol ile yıkılarak yeni bir camii yapılır. Camiinin yapımını ise Katarlı iş adamı Abdürrezzak Abdülcelil el Abdülgani üstlenir, ricası üzerine de camiye Katar’ın başkenti el-Doha ismi verilir. 

Sapanca el-Doha camisinin 400 m2 kare kapalı alanı, 1.000 m2 bahçesi ile 600 kişinin aynı anda vakit, cuma ve bayram namazlarını eda etmeleri sağlanır. Çift minareli olan caminin avlusunda şadırvan, wc ve lojman bulunur. Camiinin müştemilatında kız kuran kursu, diyanet okuma salonu, kadınlara mahsus ibadet alanı, engelli wc, engelli rampası da bulunmaktadır. 

İslam’ın en önemli sembollerinden biri olan cami, Müslümanın gündelik yaşamında elbette önemli bir yere sahiptir. Ancak köy ve kasaba gibi kırsal yerleşim yerleri ile nüfus yoğunluğu fazla olan il ve ilçe merkezlerinde caminin oynadığı fonksiyonlar da farklılık gösterebiliyor. Aynı kültür havzasında yaşayan bireylerin ilgi, ihtiyaç ve yaşantıları doğrultusunda bile, camilere bazen bildiğimiz bazen de farklı şekilde algılar yüklenebiliyor. 



Henüz 4 yaşında ki Sapanca el-Doha camisinin algısı da Murat ÇINAR sayesinde şekillenir. İmam-Hatip, vizyonu ve çalışmaları ile camiyi farklı yaşlardaki Müslümanların kardeşlik, sevgi ve samimiyet duyguları içerisinde bir araya geldikleri, sosyal yardımlaşmanın en güzel örneklerinin sergilendiği mekân haline getirir.

Bu Camide Gençlik Merkezi Var!

Camiinin alt katında bulunan tesis içerisinde oturabilecek, Sapanca’nın kaynak suları ile demlenmiş çay ve ikramların olduğu, langırt, masa tenisi, çeşitli zeka oyunları ile beceri ve kişisel kabiliyetleri geliştirilebilecek oyunlar ile gençleri, mahalleliyi, Sapanca halkını ve dünyanın neresinden gelirse gelsin gönlüne huzur doldurmak isteyenleri ağırlayan tesis, Murat ÇINAR ve Sapancalı yardım severler tarafından hizmete alındı. Kendi aralarında gençlik merkezi ismini verdikleri tesisin resmi adı “Diyanet Okuma Salonu” dur.

Bu Camide Çocukların Dokunulmazlıkları Var!

Çocukları camiye ısındırmak için El-Doha Camisi’nde “Çocukların Dokunulmazlığı Vardır” projesi başlatan Murat ÇINAR, mücadelesiyle örnek oluyor. Şefkat ve sevgi gösterdiği çocuklara çikolata, gofret, şeker ve kek gibi hediyeler veren ÇINAR, kısa sürede çocukları camiye alıştırdı. Çocuklar kendi aralarında camiye “Çukulatalı Camii” diyor. 

Bu Camide Sosyal Faaliyetler Var!

Murat ÇINAR, gençlik merkezinde yürüttüğü çalışmalarla Musiki dersleri, Gençlik buluşmaları, Sabah namazı buluşmaları, Geçmişlerimize rahmet programı, İsteyenlere Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler eğitimi veriyor. Çocuklara ve camiye gelen cemaate başta çikolata olmak üzere çeşitli ikram ve hediyeler (camimiz armalı tişört vs.) veren ÇINAR, yarışmalar ve gezilerde düzenliyor.

Murat ÇINAR Kimdir?

Aslen Kastamonulu olan Murat ÇINAR, 1997 İstanbul/Bahçelievler doğumlu. Hafızlığını 2008-2010 yılları arasında Kasımpaşalı Kemal Efendi Vakfı bünyesinde ikmal etti. 2010-2016 yılları arasında medrese eğitimi ile İslami ilimler (sarf, nahiv, belagat, tefsir, hadis, kelam) tahsil etti. Şu anki adıyla Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi olan İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi önlisans programını tamamladı. Halen Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi olan Murat ÇINAR, 2017-2018 yılları arasında Dar’ul Kurra Vakfı bünyesinde Aşere Takrib İlmini de tamamladı. 2017 yılında İstanbul Fatih Karagümrük’te bulunan Muhtesip İskender Camisinde 3 ay vekil İmam-Hatip, 2018 yılında Sakarya Akyazı Sukenarı Köyü Üstbaş Mahalle Camiinde sözleşmeli imam-hatip olarak görev yaptıktan sonra 2020 yılında Sapanca el-Doha Camisine İmam-Hatip olarak tayin oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı Sakarya İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “2021 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası” etkinlikleri kapsamında din görevlileri arası “Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması” Sakarya birincisi olan Murat ÇINAR, evli ve bir çocuk babası.

Sapanca el-Doha Camiisi Sosyal Medya Hesapları
FacebookInstagramTwittere-Posta Hesabı


Kaynak
Diyanet Haber
Sapanca Kaymakamlığı
Anadolu Ajansı
Yeni Şafak Gazetesi
Sapanca Gazetesi
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Camilerin Toplumsal Kimlik ve Değerlerin Oluşmasındaki Rolü
Diyanet İşleri Başkanlığının Kurumsal Yapılanması İçinde Cami Hizmetlerine Sosyolojik Bir Bakış

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...