Sapanca INFO

Sakarya’nın Termal Turizm Potansiyeli

Sakarya, Akyazı ve Taraklı ilçelerinde bulunan kaplıca sularının özellikleri, konaklama alt yapısı ile tam bir dinlenme ve kür merkezidir.



İnsanlar sağlıklarına kavuşabilmek adına kimi zaman bir hekimin, kimi zaman bir hastanenin, kimi zaman termal sular, şifalı balıklar gibi bir doğal tedavinin bulunduğu destinasyona gitmeyi tercih ederler. Sağlık turizminin bir çeşidi olan termal turizm ise bu bağlamda önemli bir alternatif olarak görülür. 

Günümüzde de her dönem olduğu gibi sağlık, insanların önem verdiği bir konudur. İnsanlar özellikle termal kaynakların var olduğu destinasyonları hem sağlıklarına kavuşmak hem de tatillerini geçirmek için tercih edebilmektedir. Sakarya ili de Kuzuluk ve Taraklı ilçesi termal kaynaklara sahip bir destinasyondur. 

“Termalizm” bilimsel ve tıbbi açıdan terapi özelliğine sahip madeni su kaynaklarının değiştirilmeksizin özel tesislerde, eğitimli personel denetiminde yapılan kürlerle, çeşitli hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmasına yönelik faaliyetler bütünüdür. Doğal sıcak sular için “termal”, suların sıcaklık özelliklerini belirtmek için “termik” ve doğal sıcak su kaynaklarının incelenmesi ve sağlık amaçlı kullanılması “Termalizm” olarak ifade edilir.  

Sağlık turizmi içerisinde değerlendirilen termal turizm ise; doğal olarak yeryüzüne çıkan, belirli bir sıcaklığa sahip ve sağlığa faydalı mineraller içeren şifalı suları, çamuru veya buharı sağlık amaçlı kullanmak ve aynı zamanda destinasyonun diğer çekicilik unsurlarından faydalanmak amacıyla gerçekleştirilen turizm çeşididir. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tanımına göre termal turizm; Termomineral su banyosu, içme, inhalasyon, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin birleştirilmesi ile yapılan kür (tedavi) uygulamalarının yanı sıra termal suların eğlence ve rekreasyon amaçlı kullanımı ile meydana gelen turizm türüdür. Kaplıca Tedavileri, Fizyoterapiler, Talassoterapiler, Hidroterapiler, Balneoterapi, Peloidoterapi, Klimaterapi vb. uygulamalar termal turizm kapsamında değerlendirilir.

Termal turizm özellikle sağlığı iyileştirme yönündeki etkisiyle ilgi odağıdır. Termal suların solunum sistemi hastalıklarına, cilt hastalıklarına, kas-iskelet sistemi hastalıklarına, kalp dolaşım sistemi hastalıklarına, mide-bağırsak-metabolizma hastalıklarına, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına, kadın-doğum hastalıklarına ve nörolojik hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Bu suların bileşimindeki tuz ve mineraller kas ve asabi yorgunlukları tedavi ederek vücudun eski gücünü ve zindelik kazanmasını sağlamaktadır.

Sakarya ili Akyazı ilçesi sınırlarında olan Kuzuluk Kaplıcaları sularının özellikleri ve konaklama alt yapısı ile tam bir dinlenme ve kür merkezi durumundadır. Keza Taraklı ilçesi gerek tarihi dokusu, gerek termal suları ile Sakarya’nın turizm gözdesi olma yolunda ilerlemektedir. 

Kuzuluk Kaplıcaları 

Turizm Teşvik Kanunu uyarınca 04.12.2006 tarih ve 2006/11354 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilen “Sakarya Akyazı Kuzuluk Termal Turizm Merkezi” 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

Selçuklular döneminden bu yana bilinen bir kür merkezi olan Kuzuluk Kaplıcaları Sakarya ilinin en önemli kaplıcasıdır ve iç hastalıklarından romatizmal hastalıklara kadar pek çok hastalığın tedavisine yardımcıdır. Kuzuluk Kaplıcaları ülkemizin özel teşebbüs elinde en iyi teşkilatlandırılmış ve şifa itibariyle en kıymetli sularındandır. İstanbul Üniversitesi Tıbbı Ekoloji ve Hidro-Klimatoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi raporunca Kuzuluk Kaplıca suyunun tedavisine yardımcı olduğu hastalıklar şunlardır: “dolaşım hastalıkları, ortapedik ameliyat, kaza sonuçlarının iyileştirilmesi, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi hastalıkları ve kronik iltihaplar, cilt ve deri hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, çocuk felci ve bazı çocuk hastalıkları, eklem kireçlenmesi, kırık-çıkık şekiller, aşırı kilolar, böbrek taşları, kadın hastalıkları, idrar yolları iltihabı, romatizmal hastalık türleri”

Kuzuluk Kaplıcalarının analizi MTA Enstiitüsünce 1987 yılında yapılmıştır. Analiz sonucunda suyun ortalama sıcaklığının 84 C derece olduğu, içerdiği gazlardan dolayı bir kokusunun olduğu ve tadının ekşimsi olduğu tespit edilmiştir. Akyazı Kuzuluk kaplıca mevkiinde yaptıkları çalışmasında bu coğrafyada özellikle tektonik hareketler sonucunda oluşan fay kırıkları belirlenmiştir. Bu bölgede yer alan sıcak su kaynaklarının, daha önceki yıllarda yapılan ölçümlere göre, kuzeyden güneye doğru arttıkları gözlemlenmektedir. İçerdiği bromür iyonu sayesinde destek tedavi amaçlı ziyaret edilen Kuzuluk, konaklama tesisi, devre-mülkleri ve kiralık ev-pansiyonları ile özellikle yerli turistlere ev sahipliği yapmaktadır.

Jeotermal kaynak potansiyeline bağlı olarak ülke ve bölge termal turizmi açısından öncelikli geliştirilmesi gereken Sakarya Akyazı Kuzuluk bölgesinde 14 adet doğal kaynak bulunmakta olup alanda açılan 5 adet sıcak su sondajından toplam 392 lt/sn debide jeotermal kaynak temin edilebilmektedir. Bu rakamın mevcut potansiyel için yeterli olacağı, hatta gelecek yatırımlar için de değerlendirilebilieceği düşünülmektedir. Açılacak yeni sondajlar, çevre düzenlemeleri, orman yatırımları ve turizm yatırımları ile Kuzuluk bölgesinin bir termal turizm destinasyonu olarak yakın gelecekte ilgi odağı olacağı söylenebilir. 

Taraklı Kaplıcaları 

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Turizm Merkezi ilan edilmiş olan Taraklı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunan yatırım bölgesidir. Tarihi İpekyolu üzerinde yer alan Taraklı, Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimini yansıtan çok sayıda tarihi evleri ile dikkat çekerken aynı zamanda doğa, termal, tarih ve yayla turizmi potansiyeline sahip, Citta Slow-Cittaslow sertifikalı turizm destinasyonudur. Sakarya Taraklı Termal Turizm Merkezi 20.01.2013 tarih ve 28537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Turizm Merkezi içinde halen inşaatı devam eden 2 adet büyük ölçekli yatırım mevcuttur. 

Termal suyun sıcaklığı, kaynaktan çıkarıldığı anda 48,5 ºC olup, bu sıcaklık işlem görmeksizin bir insanın kullanabileceği bir ölçüdür. Kaynaktan, sondaj kuyusu ile çekilecek olan termal suyun saniyedeki debisinin 130 litre olması planlanmaktadır. Bu debi ile söz konusu kaynakta, günlük 38.000 kişilik bir nüfusa termal hizmet verebilecek potansiyel mevcuttur. Tedaviye uygun su sıcaklığı, içerdiği mineraller ve diğer özellikleri ile taraklı termal suları da diğer termal kaynaklarda olduğu gibi pek çok hastalığın tedavisinde iyileştirici özelliğe sahiptir. 

Yararlanılacak Olan Termal Suyun Özellikleri-Faydaları: “Romatizmal Hastalıklar (Dejeneratif eklem hastalıkları, İnflamatuar romatizmal hastalıklar, Yumuşak doku romatizmaları), Lokomotor Sistem ile İlgili durumlar (Kronik bel ağrısı, Diğer ağrılı durumlar, Travmatik Lezyonlar, Operasyonlar sonrası), Cilt Hastalıkları(Psoriasis/Sedef Hastalığı,  Dermalt/Egzama, Akne), Genel Sağlık Güçlendirme(Her Yaşta (Wellness/Preventif kür) İleri Yaşlılık (Gençlik Kürü))”

Kaynak
DergiPark

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...