Sapanca’ya 30 km. mesafede bulunan aynı zamanda tabiat parkı olarak da tescillenen Poyrazlar Gölü, merkez ilçelerden Adapazarı’nın kuzeyinde ve şehir merkezine 8 km. mesafede yer almaktadır.
Poyrazlar Gölü, Adapazarı’nın kuzeyinde, Poyrazlar Köyü yakınında yer almakta olup, Şehir Merkezine 8 km. mesafededir. 67 hektardır. Sahil uzunluğu 2.400 mt.dir. Derinliği 3-8 mt. dir. Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı mevcut haliyle bozulmamış doğasıyla, çevre illerden gelen ziyaretçilerine günübirlik dinlenme fırsatı sunmaktadır. Özellikle piknik, dinlenme, doğa yürüyüşü, yaban hayatı gözlemciliği, çeşitli spor aktiviteleri gibi açık alan etkinliklerinin yapılabildiği insanların psikolojik yapısına ve zevkine hitap eden doğal bir manzaraya sahip mekân konumundadır.
Sakarya’nın kıyı turizmi açısından önemli olan kuzey ilçelerine (Karasu, Kocaali) giden ana yolun hemen kenarında yer alması göle erişim kolaylığı sağlayarak şehir dışından gelenlerin en azından birkaç saatliğine de olsa gölü ziyaret etmelerine olanak sağlamaktadır.
Poyrazlar gölü tabiat parkı olarak ilan edilmeden önce de şehrin önemli rekreasyon alanlarından biri olup özellikle piknik yapmak isteyenler için en ideal konumda yer alan göllerden biridir. Bu durum günümüzde de devam etmekte olup göl özellikle hafta sonları piknikçiler tarafından adeta işgal edilmektedir.
Poyrazlar Gölü, Sapanca Gölü ve Acarlar gölleri kadar ulusal düzeyde bilinmese de son yıllarda bilinirliği artan göllerden biri olarak dikkat çekmektedir.
Göl ve çevresi günübirlik etkinlikler dışında kampçılık ve çeşitli doğa sporları açısından da oldukça uygundur.
Poyrazlar gölü kara ve su kuşları açısından önemli bir zenginliğe sahiptir. Gölde günümüze kadar yapılan çalışmalarda 154 kuş türü tespit edilmiş olup; 65’i (% 42) yerli kuş türü, 47’si (% 31) yaz göçmeni, 36’sı (%23) kış göçmeni ve 6’sı transit göçer olarak belirlenmiştir. Göl çevresinde gürgen ve meşeden oluşmuş ormanlık alanın yanında sonradan ağaçlandırmayla karaçam ve sarı çam türlerinden oluşan ormanlık alanlar mevcuttur. Göl; turna, yayın ve sazan bakımından oldukça zengindir. Bununla birlikte sahada Çakal, Tilki, Gelincik, Tavşan, Sincap, Kirpi, Yaban domuzu, Köstebek, Tarla Faresi, Kara Kaplumbağası, Salamandra, Benekli Toprak Semenderi, Yeşil kertenkele gibi türler de yaşamaktadır.