Sapanca INFO

Lezzetin Direnişi: “Karalahana Çorbası”

Bir rivayete göre “Karalahana Çorbası” dünyanın en kötü 7 nci yemeği seçilmiş. Kırmızı çizgimiz olan KARALAHANA hakkında Hanımeli Aşçılar ve Üreten Kadınlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve ülkemizin önde gelen Executive Cheflerinden Hatice AKMAN görüşlerini Sapanca INFO okurları ile paylaştı.



Gastronomi dünyasının en prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen Taste Atlas, dünyanın en kötü 100 yemeği listesinin 7’nci sırasında Karalahana Çorbasını görünce ülke olarak büyük bir şaşkınlık yaşadık.

Tanımamaktan kaynaklandığını düşündüğümüz için de başta Taste Atlası sonra da inat edenleri kırmızı çizgimiz olan Karalahana ve yemeklerinin hayatımızda ki önemi hakkında bilgilendirmek istedik.

Yemek; kültürel, manevi, ekonomik veya politik olarak, bir toplumun tarihini yansıtan aynadır. Diğer toplumlarla yaşanan temas ve değişim ise mutfakta mutlaka bir iz bırakır. Bu açıdan bakıldığında Sakarya’da tarih boyunca Bitinya, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi medeniyetlerin egemen olması, mutfak kültürünün çeşitlenmesine ve kendine has bir mutfağın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu anlamda günümüz Sakarya Mutfağını; Manav Mutfak Kültürü, Kafkas Mutfak Kültürü, Balkan Mutfak Kültürü ve Karadeniz Mutfak Kültürünün izleri bulunmaktadır.

Eski Yunanlılar “yenilebilen sebze” lerin hepsine lahana derlermiş. Lazlar; Luqu veya Lu, Gürcüler ise Pancar, Mancar, Pezük, Şaviphali gibi isimle anarlar, Karadeniz Mutfak Kültürünün vazgeçilmezi karalahanayı. Kıymetini bilenler için lakabı kara olan yeşil yapraklı bu bitki “Karadeniz Gülü” dür.

Karalahana, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir soğuk iklim sebzesidir. Yeşil klorofil pigmentleri içinde bol miktarda beta-karoten, askorbik asit (vitamin C) ve kalsiyum barındırır. Koyu yapraklı olanları daha fazla beta-karoten içerir. Antioksidan ve fotokimyasal özellikleri olan karalahana bitkisi birçok kanser türünün ve kalp hastalığı riskinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Karalahana içinde çok az miktarda yağ ve sodyum da bulunmaktadır. Karalahana, oldukça zengin besin içeriği ile insanların günlük besin miktarını karşılayabilecek nitelikte olan önemli bir sebzedir.

Bir de maharetlidir ki karalahana; kışın soğuğa dayanıklıdır, kar altında yaşayabilir, bir taş üzerindeki bir avuç toprak içerisine bile köklerini salabilir, kenar yaprakları kırılıp alındığı zaman bile içten tekrar yaprak vererek büyüyebilir ve en önemlisi üstün tıbbi yeteneklere sahiptir. Milli mücadele döneminde temel besin kaynağı olan karalahana sayesinde Kurtuluş Savaşının kazanıldığı bile rivayet edilir.

Sadece bu kadar mı? Tabii ki değil. ‘Karalahana kırmızı çizgimizdir’ dediğimizde abarttığımızı düşünenler için birkaç örnek vermek isterim;

Örneğin;
Almanya’nın Oldenburg Belediyesince 1956 yılından bu yana devam eden bir etkinlik var. Bu etkinlikte her sene “Karalahana Kralı” seçilir. 2014 yılında da Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni KARSLIOĞLU, “Karalahana Kralı” seçilen ilk Türk olmuştu.

Örneğin;
Ordu’nun Kumru ilçesinin Duman Mahallesi’nde eşi ve çocukları tarafından “Rahmetli çok severdi” diye merhumun mezarına Karalahana ekmelerinin üzerinden fazla geçmedi. Merhuma faydası olur mu bilenmez ama öldükten sonra bile karalahanadan kopamayacağımızın göstergesi bu.

Örneğin;
Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi Boyuncuk Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencilerinden Ahmet ÖZDEMİR ile Asya ERKOL, Karalahana ve kömür tozundan mürekkep elde ederek TUBİTAK’ın düzenlediği ‘Bu Benim Eserim’ projesinde kimya alanında birinci olmuş, bu iki öğrenci Karalahana sayesinde Şırnak’ı Türkiye finallerinde temsil etmeye hakkı kazanmıştı.

Örneğin;
Pandemi döneminde, Koronavirüse karşı koruyucu özelliğinden dolayı Karalahanaya yoğun ilgi gösterilmişti.

ve en önemlisi Rahmetli Erkan OCAKLI Lahana Disko adında albüm bile çıkarmıştı.

Sizin de hikayeleriniz varsa yoruma bırakabilirsiniz.

Sonuç olarak;

Taste Atlas’a kötü bir haberimiz var. İşte bu KARALAHANA, Sakarya’da bolca bulunan güneş, su ve nemli toprak sayesinde neredeyse bahçesi olan her evde yetiştirilir. Yaz-kış halkımızın mutfağından eksik olmaz. Hatta sadece çorbası değil kızartması, salatası, turşusu hele bir de sarması yapılır ki tadı dillere destan.

İnatla yedirmeyiz diyenler için KARALAHANA ÇORBASI tarifimi de paylaşmak isterim.

Sağlıcakla kalın.

Kaynak
Sapanca INFO

Anadolu Ajansı
TRT Avaz – Gürcü Muhacirleri
Karalahana Yapraklarının Bazı Teknik Özellikleri

Sapanca.Com.Tr
Hürriyet Gazetesi
Ordu Postası
Sondakika.com
Mynet

1 Yorum

Mehmet DAL 7 Ocak 2024 at 18:32

Taste Atlas ağzının tadını bilse, neyse biz KARALAHANA nın tadını bilmeden böyle bir sıralama yaptığını ve Kurtuluş Savaşı kazandırdığı için de bir kuyruk acıları olduğundan dolayı bu değerlendirmeyi yaptıklarını düşünelim. Nasipsizlik böyle bir şey işte “ulaşamadığı ciğere mundar demek” En kötü 7. Sırada olması bizim için en ufak bir önemi yok bizim için 1. Sırada ve haftanın 7 günü 7 tabak yiyebiliriz.

Cevapla

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...