Sapanca INFO

“Hepiniz Beni Yanlış Anladınız”

Bir tarafta Dünya kupası için harcanan devasa maliyet, bir tarafta insanlığın yaşadığı büyük sorunlar. Tek Tanrı’nın kulları olarak acaba Tanrı’yı gerçekten yanlış mı anladık?



2006 yılında vizyona giren, yönetmenliğini Stephen Deutsch’in yaptığı “Conversations With God/Tanrı ile Sohbet” filminin bir sahnesinde Tanrı ile sohbet ettiğini söyleyen Neale’e şu soru sorulur: “Tanrı’nın bize bir mesajı olsa, hepimiz için çok önemli tek bir mesaj gönderse ve bu, tek bir satır olsa sizce ne olurdu?

Neale şöyle cevap verir; “Bunu dört kelimeye sığdırabilirim. “Hepiniz Beni Yanlış Anladınız!”



Bir tarafta Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası turnuvası boyunca verilecek ödüller, TV yayın hakları, sponsorluklar ve bahisler göz önüne alındığında ortaya çıkan dev bir bütçe ve diğer tarafta da Tek Tanrı’nın kullarının bugün yaşadığı büyük maddi sorunlar üzerine Sapanca INFO olarak hasbihal etmek istedik.

Hepimizin bildiği üzere, 2022 FIFA Dünya Kupası için 2 Aralık 2010’da yapılan oylama sonucunda, FIFA tarafından açıklanan ev sahibi ülke Katar oldu. Turnuvadaki maçlar, 20 Kasım – 18 Aralık 2022 tarihleri arasında, 5 farklı şehirde ve 8 farklı stadyumda oynandı.

Ev sahibi ülke olarak Katar’ın seçilmesi bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı gruplar ve medya kuruluşları, Katar’ın ev sahipliği yapmaya uygunluğu konusundaki endişelerini dile getirdiler. Özellikle Katar’da eşcinselliğin yasa dışı olması, işçilerin çalışma koşulları ve LGBT topluluğu hayranlarının hakları ile ilgili olarak endişeler dile getirildi. Ayrıca FIFA yetkililerinin, Katar’ın Dünya Kupası’nı alması karşılığında yolsuzluğa karıştığı iddialarıyla suçlanırken, Katar’daki iklim koşulları da eleştirilerin hedefi oldu. 

Katar, 2022 Dünya Kupasına ev sahipliği yaparken harcanan rakamlar ise dudak uçuklattı. Katar, turnuvayı düzenlemeye hak kazanmasının üzerinden geçen 12 yılda, yaptığı hazırlık için toplamda 200 milyar dolardan fazla harcama yaparak dünya tarihinin en pahalı organizasyonuna imza attı. Diğer taraftan harcamalar Katar ile de sınırlı kalmadı, organizasyon ve tanıtım adına dünyanın pek çok ülkesinde ve futbol açısından önemli isimlere de çeşitli ödemeler yapıldı. 

Buraya kadar anlattıklarımız bilinen, yazılıp çizilen gerçekler. Bu noktadan sonra ise Katar’ın düzenlediği 2022 Dünya Kupasına başka bir açıdan bakmak istiyoruz.

Çünkü bakış açılarımız; hayata baktığımız pencereler olarak tanımlanabilir. Yaşamdaki olayların anlamı ve değeri de, aslında sahip olduğumuz bakış açısıyla şekillenir. Yani bir olayın iyi veya kötü, doğru veya yanlış, güzel veya çirkin olduğu; şahsi filtre görevi gören bakış açımız ile anlam bulur.

Örneğin; Euro Exim Bank CEO’sunun araba almıyorlar, bankadan borç kullanmıyorlar, sigorta poliçesi de ödemiyorlar diye ‘Bisiklet ve bisikletçiler, ülke ekonomisi için tam bir felakettir’ diyerek farklı bir bakış açısı ortaya koyması gibi… Yıllarca arabaların, yolların önemi üzerine uzun tiradlar dinlesek de, bisikletlerin ne denli önemli ve çevreye yararları sebebiyle gerekli olduğunu biliriz. Oysa genel bakış açısına göre çocuklukta bir eğlence aracı olan bisiklet, dünyada çevreye ve çevreci uygulamalara dikkat çekmek için başta devlet başkanlarınca olmak üzere kullanılan bir araçtır.

Tüm bunlar doğrultusunda, tek bir bakış açısının tek bir boyut olduğu ve asla olayın tamamını yansıtmadığını söyleyebiliriz. Böyle bir bakış açısı, bizi aynı zamanda sınırlı bir değerlendirme yerine, daha kapsamlı ve farklı yorumları da görmemizi sağlar. Hiçbir durum, tek bir bakış açısı ile değerlendirilemez; olaylara birçok bakış açısını değerlendirerek yaklaşmak; onu daha kapsamlı bir şekilde kavramımıza yardımcı olur. Sahip olduğumuz ve içerisinde bulunduğumuz yaşam, aslında bakış açılarımızın bir sonucudur. Çünkü yaşadığımız olaylara ve durumlara verdiğimiz anlamlara bağlı olarak hisseder ve davranırız. 

İnsanın tercihlerinde, eylemlerinde kısacası anlam arayışının tam odağında Tanrı’ya bakış açısı yer alır. Başka bir ifade ile insan; varlıkla ve gerçeklikle olan ilişkisine, inandığı Tanrı’ya bakış açısı istikametinde şekil verir. Dolayısıyla insanın gerçeklikle olan ilişkisinin sağlam bir zemine oturması, doğru bir Tanrı bakış açısına bağlıdır.

Bakış açımız, deneyimlerimizden etkilenir. Olayları çerçeveleme şeklimiz ise kararlarımız üzerinde etkiye sahiptir. Dolayısıyla bu çerçevenin genişlemesi, bize daha fazla seçenek sunar. Daha fazla seçenek, yani daha fazla bakış açısı bize esneklik verir. Esneklik demek, olaylara farklı açılardan bakmak ve daha fazla seçeneğe sahip olmak demektir. Bu da herhangi bir olayın sonucunu kontrol etme olasılığımızı arttırarak bizi daha güçlü kılar, aksi ise aradığımız anlamı yanlış anlamamıza sebep olur.

Bu değerlendirmelerimiz, aslında 2022 Dünya Kupasına dair bakış açımıza da göz atmamız gerektiğini düşündürüyor bize. Çünkü, Dünya Ekonomik Forumuna göre Tek Tanrıya inanan 5 milyardan fazla insanın karşı karşıya olduğu büyük sorunlar var. Bunlar; İklim Değişikliği, Büyük Ölçekli Çatışmalar/Savaşlar, Gelir Eşitsizliği, Yoksulluk, Dini Çatışmalar, Kamu Hesap Verebilirliği ve Şeffaflık (Yolsuzluk), Yiyecek ve Su Güvenliği, Eğitim Eksikliği, Güvenlik, Ekonomik Fırsat Eksikliği ve İşsizlik.

Bir tarafta Dünya kupası için harcanan devasa maliyet, bir tarafta insanlığın yaşadığı büyük sorunlar. Tek Tanrı’nın kulları olarak acaba Tanrı’yı gerçekten yanlış mı anladık?

Kaynak
2022 FIFA Dünya Kupası Hakkında
Rakamlarla Tarihin En Pahalı Dünya Kupası
Katar FIFA Dünya Kupası Sırasında İslam Algısının Değişmesi İçin Adımlar Atıyor
Katar 2022’nin Eşsiz Stadyumları
Conversations With God/Tanrı İle Sohbet (2006)
Dünyada Dinlere Göre Nüfus
Dünyadaki En Kritik 10 Sorun
Farklı Bakış Açıları Kazanmanın Önemi
Taze Mühendis

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...