Sapanca’lı akademisyen Dr. İsmail KOÇ ve 23 akademisyen tarafından Sapanca’nın; tarihini, tabiatını, sosyal yapısını, ekonomisini, ulaşımını ve çevre değerlerini bilimsel yöntemlerle inceleyen bir kitap.
Not: Kitabın 230 uncu sayfasında geçen ibare;
“Çalışmamız sürecinde Sapanca Sanat, Tarih, Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemal KARAAĞAÇ, Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi Fahri TUNA, Freelancer Blogger Murat KÜÇÜKBALKAYA (sapanca.info) gibi isimlerle de bu süreçte katkı ve destek alınmıştır”
“DÜNDEN BUGÜNE SAPANCA”; Sapanca’nın; tarihini, tabiatını, sosyal yapısını, ekonomisini, ulaşımını ve çevre değerlerini, projenin fikir sahibi de olan Sapanca’lı akademisyen Dr. İsmail KOÇ’un da aralarında bulunduğu 24 akademisyen tarafından bilimsel yöntemlerle inceleyen 16 bölüm ve 382 sayfadan oluşan bir kitap.
Küreselleşmenin tüm dünyada ekonomik ve sosyal gelişimini sağlayamaması, günümüzde bölgelerin öneminin giderek artmasına yol açmıştır. Küreselleşmenin görece faydası bağlamında düşündüğümüzde “sürdürülebilir ekonomik kalkınma” ve “yükselen yaşam standartları” dünya coğrafyasında her noktaya aynı düzeyde dokunmamış, bu nedenle “bölgesel kalkınma motivasyonları” önem kazanmış, hem gelişmiş hemde gelişmekte olan ülkelerde bölgeler arasındaki dengesizlikleri giderebilmek amacıyla bölgelere yönelik ekonomik ve sosyal politikalar ön plana çıkmaya başlamıştır.
Bölgelerin artan önemi sebebiyle literatürde bu alanda yapılan çalışmaların sayısı artmış, bölgelerin avantajları ve dezavantajları daha fazla tartışılır hâle gelmiştir. Bu bağlamda Sapanca ilçesini düşündüğümüzde burası öncelikle tarımla geçinen bir bölge iken hem demiryolu hem de kara yolunun bölgeden geçmesi ilçeyi önemli bir cazibe merkezi hâline getirmiş ve COVID-19 pandemisi ile beraber bu ivme hız kazanarak bölgenin geçim kaynağının tarım sektöründen turizm sektörüne doğru evrilmesine yol açmıştır.
Son dönemlerde bölgeye gelen kişi sayısının artmasıyla birlikte bölgedeki yatırımların turizm sektörüne kaydığı ve bungalov işletmeciliğinin ön plana çıktığı görülmektedir.
SUBÜ – Sapanca Meslek Yüksekokulu akademik çalışanları öncülüğünde hayata geçirilen “DÜNDEN BUGÜNE SAPANCA” adlı kitap projesi ile bölgenin; tarihsel süreci ele alınarak, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi-değişimi incelenmiş, kendine has ekonomik yapısı, gelişme düzeyi ve dinamikleri ortaya konulmuş ve bu bağlamda yerel yöneticilere, politika yapıcılara, bölgesel kalkınma ajansları ve yatırımcılara yol göstermek ve bu zenginliğe katkı sağlamak istenmiştir.