Sapanca INFO

Bir Başarı Öyküsü: Chessthetic

Cumhuriyetimizin 100. yılında, tamamen yerli beşeri ve ekonomik kaynaklar ile dünyaya sunulan Chessthetic Satranç Taktik Uygulaması ile Bir Şah da Siz Çekin Dünyaya.



“İnsanoğlunun düşünüp bulduğu oyunlar arasında rastlantının her türlü despotluğuna karşı koyan ve zafer kupalarını yalnızca akla ya da daha çok zihinsel yeteneğin belirli bir biçimine veren tek oyundur satranç. Ama satranca oyun demekle haksız bir kısıtlama yapmış olmuyor mu insan? Satranç aynı zamanda bir bilim, bir sanat değil mi? … Varlığıyla tüm kitap ve yapıtlardan daha dayanıklı olduğu su götürmez, bütün halklara ve bütün zamanlara ait olan tek oyun; Başlangıcı ve sonu nerededir? Her çocuk onun temel kurallarını öğrenebilir, her acemi onda şansını dener ama yine de bu değişmez dar karenin içinde özel ustalar yaratır satranç” der Stefan Zweig meşhur SATRANÇ adlı hikayesinde.

İlk izlerine antik Mısır piramitlerindeki kabartmalarda 4 bin yıl önce rastlanılan satranç hakkında tarihteki ilk resmî belgelere Hindistan’da ulaşılmaktadır. Hindistan’da M.S. 6. yy.’ da ortaya çıkışından sonra Batı’ya (Endülüs), bugünkü İspanya topraklarında yer alan Kordoba kentine 9. yy. ’da müzikten sofra adabına hayatın türlü alanlarında ve kültürde harikalar yaratan ve erken Rönesans’ı başlatan isimlerden biri kabul edilen Ziryap adındaki bir dahi eliyle götürülmüştür

Döneminin bilim kültür ve sanat başkenti Bağdat’tan yola çıkıp Cebelitarık’ı bir gemi ile geçtiği gün Ziryap’ın çantasında bir de satranç takımı vardır. Sonrasında İspanya’dan bütün Avrupa ve Amerika’ya yayılan satranç kendi tarihi serüveni içinde nice özel ustalar yetiştirmiştir.

Satranç tarih boyunca kralların ve soyluların oyunu olarak bilinip oynanmış olsa da günümüzde sosyal ve sınıfsal statülerin ötesine geçerek hemen herkesi 64 karelik büyülü tahtasında buluşturmaktadır. Toplumun her katmanında ilgi görmekte ve hem bir strateji ve düşünme oyunu hem de bir spor dalı olarak kabul edilmektedir. Okullarda satranç kulüpleri açılmakta yerel ulusal ve uluslararası ölçekte turnuvalar yarışmalar düzenlenmektedir. Çocuklar ve gençlerde analitik ve çok yönlü düşünme becerisini geliştiren satranç 2005 yılında okullarımızda seçmeli ders olarak müfredata da eklenmiştir.

Satrancın sadece bir zekâ oyunu değil ülkelerin kültür ve tarihini yansıtan bir enstrüman olduğu gerçeğinden hareketle ve dünya barış ve kültürüne katkıda bulunmak amacıyla 2013 tarihinde kurulan Gökyay Satranç ve Kültür Vakfı kurucusu Akın GÖKYAY öncülüğünde farklı kültürlerin ürünleri olan satranç takımlarının sergilendiği bir satranç müzesi de Ankara Altındağ’da açılarak ülkemize kazandırılmıştır.

“Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha fazla macera vardır.” Der Pierre Mac Orlan.

Ziryap’tan yüzyıllar sonra satranç macerasını yaşamında tutku haline getiren ustalardan biri de Anadolu’nun Kocaeli İlinde mütevazi bir yaşam sürerken içindeki tutkuyu denizleri aşarak dünyaya taşımak için bir hayal kurar. Satranç ile teknolojiyi üst seviyede birleştirecek ve dünyaya sunacaktır usta. Satranç severler için kendi alanında benzersiz yenilikler barındıran, kullanıcı dostu ve uluslararası alandaki en iyi yazılımlara üstünlük kurabilecek ve tamamen Türkiye üretimi bir satranç taktik mobil uygulaması geliştirme hayali kurarak yola çıkan ustamızın adı Aytaç ŞAHİN’dir.

Kısıtlı kaynaklar ve teknik zorluklarla dolu uzun bir yolculuğa çıkan Aytaç ŞAHİN bu zorlu yolculukta zaman zaman umutsuzluğa kapılsa da yılgınlığa teslim olmadan hayalinin peşinden yürür. Satranç hamleleri ve yazılım algoritmaları üzerine aylar süren araştırmalar yapar. Kendi alanlarında yetkin profesyonellerin birikimlerinden yararlanmaya çalışır. Onlarca yıllık satranç tecrübesinden süzerek damıttığı bilgileri yüzlerce sayfalık analitik raporlara döker. Yediden yetmişe herkese hitap edebilecek bir satranç yazılımının gereksinimleri üzerine detaylı notlar alır.

Kendisiyle benzer tutkulara sahip yol arkadaşları da bulur Aytaç ŞAHİN. Ve ekip kurularak 2019 sonbaharında yelkenler fora denilir. Ekipte Aytaç Şahinin yanı sıra alanlarında profesyonel isimler olan Tarkan KÜÇÜMENLER, Eray ADIGÜZEL ve Mürüvvet GÜRBÜZ ÇİFTÇİ yer almaktadır. Ekip 4 yıl boyunca projenin her ayrıntısını her adımını titizlikle ve heyecanla çalışır, her aşama yoğun bir zihinsel emekle adeta ilmek ilmek örülerek bir sonraki aşamaya geçilir ve ekibin uykusuz sabahladığı gecelerin ve yılların sonunda Chessthetic Satranç Taktik Uygulaması ortaya çıkar.

Chessthetic mevcut satranç oyunları incelenerek ve oyunlar hakkındaki kullanıcı yorumları da dikkatle alınarak 4 yıl boyunca kapsamlı araştırma ve detaylı bilgilere dayalı analiz sonuçlarının raporlanmasıyla ve satranç oyuncularının, yediden yetmişe amatör-profesyonel satranca ilgi duyan herkesin başlangıçtan ileri seviyelere kadar beklentilerinin karşılanması hedefiyle; oyuncuların taktiksel ve bilişsel becerilerini en üst seviyeye çıkarabilmesi için hazırlanmış bir yazılım ve mobil uygulamadır.

Analitik raporları, proje hazırlığı, tasarımı, yazılımı ve ekonomik gereksinimleri de aynı ekip tarafından ve tamamen yerli beşeri ve ekonomik kaynaklar ile Türkiye üretimi bir proje olarak dünyaya sunulan Chessthetic Satranç Taktik Uygulaması 16 Kasım 2023 tarihinden itibaren Google Playstore ve Apple Appstore da kullanıma açılmıştır.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında dünyaya göz kamaştırıcı bir Türkiye satranç taktik uygulaması sunan bu başarılı ekibi tebrik ediyor ve okuyucularımıza da yerli yazılımımızı indirerek bir şah da siz çekin dünyaya diyoruz.

30 Yorum

Ferudun FERRO 28 Kasım 2023 at 12:56

Tamamen yerli ve milli bir yazılım olması bizlere ayrı bir gurur veriyor.. Emeği geçen herkese Candan teşekkürler..

Cevapla
Vedat Sevgigör 4 Aralık 2023 at 06:59

Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkür ederim 🙂

Cevapla
kadir 15 Şubat 2024 at 09:26

Oldukça faydalı bir uygulama.Satrançta taktik ve strateji geliştirmek için birebir.Emeği geçenlerin eline sağlık

Cevapla
rüştü 28 Kasım 2023 at 13:42

hayırlı olsun.

Cevapla
Firat 28 Kasım 2023 at 13:50

Çok beğendim.Satranc oynarım uzun yıllardır bu kadar farklı bir anlatım duymamıştım beğendim eline sağlık vedat bey.

Cevapla
Nisa 2 Aralık 2023 at 17:29

Yazınız satranca olan ilgimi arttırdı çok teşekkür ediyorum

Cevapla
Nihat ayvaz 28 Kasım 2023 at 17:25

Hayirli olsun

Cevapla
Nurullah KILINÇ 28 Kasım 2023 at 17:46

Öncelikle belirteyim ki en sevdiğim kitaplardan biridir Santraç. Endülüs’ü de dünya gözüyle görmüş olmak bir yana bu Ziryap’ın yolculuğu beni tekrar oralara götürdü. Santraç bana hep Hindistanı hatırlatır nedense. Endülüs’ten Hindistan’a uzanırken bizim coğrafyamızdan çıkan bu post modern! Santraç ustalarına ve emekçilerine selamlar.

Cevapla
Metin 28 Kasım 2023 at 19:52

Emeği geçenlere teşekkürler 100 yıla yakışır

Cevapla
Aydın Karabulut 28 Kasım 2023 at 20:48

Harika bir program. Yerli olması daha da sevindirici. Heyecan verici bir sunum. Vedat üstadımızın kalemine sağlık… Hemen indirdim. Emeğinize sağlık…

Cevapla
Özlem 29 Kasım 2023 at 08:07

Santranç sevdiğim ve yıllardır oynadığım bir oyun fakat hiç bu gözle bakmamıştım.. Bir oyunu değil de sanatı anlatır gibi anlatmışsınız vedat bey elinize sağlık…

Cevapla
B yerli 29 Kasım 2023 at 09:31

Güzel sade yalın bir anlatım başarılarının devamını dilerim

Cevapla
Görkem 1 Aralık 2023 at 20:52

Çok beğendim mili bir akıl zeka oyunu olması bizler için gurur verici başarılarınızın devamını dilerim

Cevapla
Ayşe Özdemir 5 Aralık 2023 at 14:56

Gercekten çok güzel bir akıl oyunu tebrikler Vedad müdürüm emeğinize sağlık.

Cevapla
mehtap 29 Kasım 2023 at 11:13

emeğinize sağlık çok iyi

Cevapla
Gizem 29 Kasım 2023 at 11:21

Vedat bey kaleminize sağlık hemen indirdim harika bir uygulama olmus

Cevapla
Uğur 29 Kasım 2023 at 11:26

👏🏻👏🏻👏🏻 gördüğüm en iyi anlatım emeğinize sağlık

Cevapla
Buse 29 Kasım 2023 at 11:33

Çok güzel bir dille anlatım olmuş başarılar diliyorum

Cevapla
Onur 29 Kasım 2023 at 13:08

İyi anlatım emeğinize sağlık

Cevapla
Yasemin 29 Kasım 2023 at 15:46

Çok iyi bir dille yazılmış iyi bir anlatım emeğinize sağlık çok güzel bir uygulama.
Vedat bey

Cevapla
Şeref ÜNVER 29 Kasım 2023 at 17:03

Hayırlı olsun, başarıları daim olsun inşallah.Anlatım çok güzel olmuş; Kaleminize, bilginize sağlık Sayın Vedat Müdür’üm.

Cevapla
Fatih A. 30 Kasım 2023 at 10:09

Allah kaleminize zeval vermesin, gerek üslup yönünden gerekse edebi zenginlik yönünden nefis bir yazı olmuş, aynı zamanda bir başarı hikayesi ancak bu kadar güzel anlatılabilir.👏👏👏

Cevapla
Ufuk 1 Aralık 2023 at 08:45

Çok ama çok iyi anlatım…emek verilmiş..başarılar dilerim.

Cevapla
Zeynep 1 Aralık 2023 at 21:01

Kaleminize sağlık Vedat Müdürüm. Konu güzel. Yazı güzel.
Çocuklarımıza sabrı ve dikkati öğreten bir spor satranç.

Cevapla
Ali 1 Aralık 2023 at 21:01

🙌🏻🤌🏻🤌🏻

Cevapla
yusuf 2 Aralık 2023 at 11:18

yazınız beni bu uygulamayla tanıştırdı. çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederiz

Cevapla
Murat 2 Aralık 2023 at 15:14

Eline kalemine sağlık bilgilendim devamını bekliyorum

Cevapla
İsmail 3 Aralık 2023 at 16:28

Yerli bir çalışma yapanların eline sağlık..Satrancı teşvik ettiğini için Vedat Sevgigör Bey sizinde elinize sağlık..

Cevapla
Ayşe Özdemir 5 Aralık 2023 at 14:53

Ellerinize emeğinize sağlık Vedat müdürüm gercekten çok güzel ve öğretici gelecegimiz çocuklarımız için sabrı dikati öğreten bir spor sizde çok güzel kaleme dökmüşsünüz devamını dilerim.

Cevapla
Serap 16 Şubat 2024 at 07:24

Emeğinize sağlık çok iyi

Cevapla

Yorum Yap

İçimdeki BEN, Dışımdaki SEN ve SAPANCA ...