SUBÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın YILMAZER’in Sapanca INFO okuyucuları ile paylaştığı “Birbirimizi Anlama Sanatı” başlıklı yazısı.
…
Bir bireyin diğer bir bireyi anlama becerisi, kişinin sahip olabileceği en büyük değerlerden biridir ve lider karakterli başarılı insanların temel özelliklerindendir. Aile hayatında, iş hayatında siyasi hayatta velhasıl tüm yaşamsal düzlemde, uyumsuzluk, kırgınlık, zıtlaşmaların temel nedeni bireylerin birbirlerini iyi anlamamasıdır. Aslında bunun ilacı vardır ve bu ilaç “etkin iletişimdir”.
Empati, bireyin kendini karşısındakinin yerine koyarak konuşması ve davranmasıdır. Dolaysıyla; Empatiyi ve Empatik iletişimi kullanarak, başkalarını anlama ”ben” yerine ”biz” diyebilme, her şeyi hoş görü ile bakabilme ve karşı tarafın gözüyle dünyaya bakabile gerçekleşir. Aslında herkesin kendine ait kişilik özellikleri olduğunu kabul edip, bunlara saygı göstermekle sorunun büyük bir kısmı çözüleceğini söyleyebiliriz. Diğer insanların farklılıklarını takdir etmeyi öğrendikçe iletişim becerilerinizin arttığını gözlemleyebiliriz. Bireyler ki bunlar çalışan-yönetici, karı- koca, bay- bayan olsun birbirlerini tanımaya başladıkça da umutlar, korkular, sevinçler, üzüntüler, kaygılar gibi birçok ortak yönün olduğunu görecektir.
İnsanları anlama becerisi liderlik özelliklerine sahip ve etkin iletişimi iyi kullanan bireylerin genel olarak tercih ettiği bir yoldur. Tabi ki liderlik özellikleri bazıları doğuştan gelir bazıları ise sonradan kazanılır. Lakin her insan başkalarını anlama, motive etme ve etkileme becerisini istediği takdirde her daim kazanabilir.
İnsanoğlu yaratılış gereği birbirlerine muhtaç olan bir varlıktır. Yaşamını idame ettirebilmesi için dostluğa, yardıma, sevgiye, birlikteliğe, yüceltilmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Hayatta tek başına yaşaması mümkün olamayacağı gibi insanın fıtratına ters düşmektedir. İnsanları anlamak, etkili bir iletişim kurmak, insan olmak ve insanlar üzerinde olumlu etki bırakmak için onların arasına karışmalı ve gerçekten hayatlarına dâhil olunması önemlidir.
İnsanoğlunun istekleri beklentileri davranışları, tutumları sürekli değişkendir. İnsanı zor yapanda budur. Ancak insanların isteklerini ve gereksinimlerini en asgaride bilirsek, onları anlamanız kolaylaşacaktır. İnsan özel bir varlıktır, Allah öyle yaratmıştır.
Duyarlı olmak, iletişim sanatını kullanmak, insanları anlamak için gerekli olan temel özelliktir. Küçük veya büyük, karşınızdakinin sorununu, derdini hissederek, yumuşak bir kalple yaklaşmak birçok problemi aşmaya yardımcı olacaktır.
Bireylerin genel yapısı, görmek istediklerini görür, duymak istediklerini duyar, anlamak istediklerini anlarlar. Yani ön yargı ön saflardadır. Maalesef insanoğlunun vazgeçilmez özelliğidir ön yargı, şayet önyargılarınızdan sıyrılarak bireyler hakkında olumlu düşünürseniz, pozitif bir elektrik yayılacağı gibi hata yapma olasılıgıda en aza inecektir. Hayata pozitif bakmak her zaman insanı motive eder ve hayata bağlar.
İnancımıza göre hayattaki en büyük manevi tatmin ve başarı duygusu başkalarına yardım etmek, faydalı olmak, diğer insanların gönlüne girmektir. Bireyler birbirlerini anlamaya çalıştıkça, onları anladıkça ve kendilerini geliştirmelerine yardım ettikçe iç huzurunu sağlayacaklardır.
Bir insanın diğer insana yardım etmesi, verici olması her zaman bireye kazanç sağlar. Çünkü her zaman verdiğinizden daha fazlasını alırsınız. Veren el alan elden her zaman üstündür. Size minnettar kalan, değerli ve özel olduğunu hisseden kişi bunu göstermekten geri kalmayacaktır. Tabi nankör değilse!
Sonuç olarak, insanı anlamak hem çok karmaşıktır, zordur. Hem de çok kolay ve sadedir. Bunun sırrı kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim de mevcuttur. Saygı ve sevgilerimle…