Sapanca’ya 19 km. mesafede bulunan Deprem Kültür Müzesi, hayatını kaybedenleri anmak ve yaşananları unutmamak amacıyla yaptırılmıştır.
Ülkemiz, en büyük acılarından birini 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi ile yaşamıştır. En büyük zararları gören kentlerden birisi de Sakarya’dır. Bu sebeple Sakarya’da kurulan Deprem Kültür Müzesi, Marmara Depremi’nde yaşamını yitirenleri anmak, yaşananlar hatırlatmak ve halkı bilinçlendirmek için kurulan bir müzedir.
Müze; Sakarya, Merkez, Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi’nde yer alır. 450 m²’lik kullanım alanına sahiptir. Adapazarı Merkez Belediyesi‘ne aittir.
Müze binası göçük şeklinde tasarlanmıştır; yıkık duvarlar ve eğik kolonları vardır. Binanın mimarisi ve iç düzenlemesi tamamen fotoğraf, tablo, resim ve bu gibi malzemelerin sergilenebileceği bir sanat galerisi şeklinde inşa edilmiştir. 1967 ve 1999 yılı depremlerine ilişkin deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar sergilenmektedir. Müzenin bir bölümü makinelerle yapay sarsıntı oluşturulacak şekilde dizayn edilerek depremin etkisi plastik eşyalarla izlenebilmektedir. Sanal deprem platformunda 7.4 büyüklüğünde sarsıntının bir benzeri yaşatılır. Müzede, depremde yıkılan binaların yapım tekniği ile ilgili inşaat malzemeleri ve sismograf görülebilir.
Binanın mimarisi ve iç düzenlemesi tamamen fotoğraf, tablo, resim ve bu gibi malzemelerin sergilenebileceği bir sanat galerisi şeklinde inşa edilmiştir. Bölgenin birinci derece deprem kuşağında kalması nedeni ile ilimizde meydana gelen depremler öncesi ve sonrasını belgelemek, “deprem olgusunu” sürekli ve sıcak tutabilmek amacı ile 2000 yılında yapımına başlanan Deprem Müzesi 2004 yılında ziyarete açılmıştır.
Deprem Kültür Müzesi, dünyadaki dördüncü Deprem Kültür Müzesi’dir. Sergi Salonları dışında kafeterya ve sinevizyon salonu bulunur.
Deprem Kültür Müzesi’ne girişler ücretsizdir.